Ezt válaszold, ha cikit kérdez a gyerek

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.06.08

Váltál már rákvörössé, mert a gyereked a buszon fennhangon rákérdezett egy utasra? Jöttél már zavarba, amikor a csemetéd a szaporító szervekről kérdezett? Ha igen, ez a cikk tetszeni fog!Hogy jöttem a világra?

Válasz: Légy őszinte, de ne részletezd.

„Amikor két ember szereti egymást, csókolóznak és ölelkeznek. Apa átadja a sejtjét anyának. Anya és apa sejtjei egyesülnek és létrejön a kisbaba az anyuka hasában. Ő kicsike, úgy úszik az anyukája hasában, mint egy hal. Ahogy nő, egyszer csak már nem fér el és akkor megszületik.”

Miért van a fiúknak és a lányoknak más a lábuk között?

Válasz: Beszélj erről a szégyenérzet felkeltése nélkül, a gyerekek érdeklődése a nemi szervek iránt teljesen normális.

„Ez a különbség azért kell, hogy majd ha felnőnek, lehessen gyerekük.”

Ha nagy leszek, Anya lesz a feleségem?

Válasz: csupán egy „nem”.

„Mindenkinek megvan a maga szerepe a családban. Apa nem változhat nagyivá és a nagyi sem apává. Te nem lehetsz Anya férje. Ha nagy leszel, akkor Anya már öreg lesz és majd vigyázhatsz rá, de keresel majd magadnak egy szép és fiatal lányt, akit feleségül vehetsz.”

Miért vitatkoztok??

Válasz: Fontos tudnia, hogy nem ő a hibás, bár a legtöbb gyerek úgy érzi, miatta robbant ki a családi viszály.

„Az emberek azért vitatkoznak, mert nem mindig értenek egyet a másik ember véleményével. A gyerekek is és a felnőttek is szoktak vitatkozni. De aztán kibékülünk és szeretjük egymást. És téged is szeretünk mind a ketten!”

Miért olyan kövér az a néni?

Válasz: Ne hallgattasd el, ha ilyesmikre kíváncsi, bár természetesen hasonló kérdéseket a gyerekek mindig a legnagyobb tömegben és a legnagyobb csend közepén szoktak fennhangon feltenni…

„Minden ember más. Vannak alacsonyak és magasak, soványabbak és kövérebbek, mindenki máshogy néz ki. Viszont, ha ezt hangosan kérdezed vagy ujjal mutogatsz a nénire/bácsira, lehet, hogy megsértődik. Máskor inkább akkor kérdezz engem erről, ha csak ketten leszünk, úgy biztos, hogy nem sértünk meg senkit.”

Kit szeretsz jobban: engem vagy a testvéremet?

Válasz: Sose szabad kiélezni a válaszadást arra, hogy ilyen-olyan eredményei miatt egyiküket jobban szereted, mint másikukat!

„Mindkettőtöket nagyon szeretlek, nem tudok különbséget tenni. Néha téged ölelgetlek meg jobban, néha a tesódat, de ettől még ugyanúgy szeretlek mindkettőtöket.”

Fájni fog a doktor bácsinál?

Válasz: Semmilyen körülmények között nem szabad őt kinevetni vagy megszégyeníteni azért, mert fél az orvostól!

„A doktor bácsi nem akar neked fájdalmat okozni, ez a munkája, hogy harcoljon a betegségek ellen és meggyógyítsa a sebeket. Egy kicsit fájni fog, de még ha fáj is, meg fogsz gyógyulni. Amikor én kicsi voltam, én is kaptam injekciót. Meg voltam ijedve, de túljutottam rajta. Te is túl fogsz. Nézd csak, a plüssnyuszid is meg van ijedve a doki bácsitól.  Gyere, mondjuk el neki, miért nem kell félni az orvostól!”


Meg fogok halni? Te is?

Válasz: Ne hazudj a gyereknek olyat, hogy sebezhetetlen és halhatatlan vagy.

„Az emberek, az állatok, sőt, még a virágok is meghalnak egyszer. Ez a természet rendje. Így marad hely azoknak a bolygón, akik csak később születnek. Meghalunk, de persze nem most. Felnősz, mint én, aztán lesz családod, megöregszel és elmész. Addig viszont vár rád egy csodálatos és kalandos élet.”


Miért hagysz itt és mész dolgozni?

Válasz: Emlékeztesd őt rá, hogy vannak kötelességeid, egyúttal élezd ki a mondandót a viszontlátás örömére.

„Nem akarok elválni tőled, de muszáj, ez ellen semmit sem tehetünk. A munka nagyon fontos. De ne felejtsd el, hogy délután újra találkozunk és akkor nagyon fogunk örülni egymásnak. Cseréljünk: én elviszem a plüssödet, de elviheted a karkötőmet! Így egész nap velünk lesz valami a másikunktól, nem fogjuk annyira a másik hiányát megérezni.”


Te miért tudod megcsinálni, és meg nem?

Válasz: El kell vele fogadtatnod, hogy nem tökéletes, mint ahogyan te sem vagy az.

„Igen, cigizek és sokat ülök a gép előtt is, de nem akarom, hogy te utánam csináld a hibákat. Ez egy rossz szokás, amitől meg akarok szabadulni, mert jobb akarok lenni.”

És ha a szörny az ágy alól hirtelen előbukkan?

Válasz: Nézzetek szembe a félelemmel, alakítsátok a negatív élményeket pozitívvá.

„Mesélj a szörnyről! Tudtad, hogy a szörnyeket megijeszti a varázslat? Figyelj, ez itt nem csak egy szimpla távkapcsoló! Ez olyan hullámokat bocsájt ki, hogy a szörnyek megijednek tőle. Nézd csak: itt kell megnyomni!"

Oszd meg te is, ha volt már részed hasonló élményben! :)

Címkék: gyerek, kérdés

Hozzászólások

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

A gyereknevelés területén a szülők tíz jellemző hibát követnek el - állapította meg nemrég egy ismert New York-i gyermekpszichológus. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat?

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Tudományos kutatás adta meg a választ!

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Szülőnek lenni nehéz! Ez a tíz jótanács a szülői lét lényegét foglalja össze. Alkalmazd minden nap, és boldog családban nőnek fel a gyerekeid!

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

A gyerekek másként látják a világot, nem bonyolítják túl a dolgokat, azt mondják, amit éppen éreznek. Gyerekeket kérdeztek, hogy milyennek látja a nagyszüleit. Íme a válaszok:

6 gyermeki viselkedésminta, amiben a szülők hibája tükröződik

6 gyermeki viselkedésminta, amiben a szülők hibája tükröződik

Minden szülő azt szeretné, ha az ő gyereke lenne a legjólneveltebb, legudvariasabb a világon, miközben olyan hibákat követnek el, amik épp ennek szabnak gátat. Mik ezek a hibák és hogyan kerüld el?

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!

Szóval ilyen az élet, ha ikreid vannak?

Szóval ilyen az élet, ha ikreid vannak?

Egy egyszülős anyuka el sem tudja képzelni, milyen lehet, ha egyszerre két pici baba érkezik a családba. A képeket elnézve, biztosan akadnak ilyen családban is meghitt vagy épp vicces pillanatok szép számmal!

Itt az ok, amiért a gyerekek rosszalkodnak az anyukájuknál és angyalként viselkednek másoknál

Itt az ok, amiért a gyerekek rosszalkodnak az anyukájuknál és angyalként viselkednek másoknál

Tudományos kutatás állapította meg a választ!

Kilenc dolog, amit semmiképp se tilts meg a gyerekednek

Kilenc dolog, amit semmiképp se tilts meg a gyerekednek

Nézd meg, melyek azok a dolgok, amiket igenis meg kell engedni egy gyereknek! Ez lesz a legszebb ajándék, amit kaphat tőled!

Miért nem játszik a kétévesem más gyerekekkel?

Miért nem játszik a kétévesem más gyerekekkel?

Te is megijedsz, amikor azt látod, hogy a kicsid nem játszik más gyerekekkel? Ne tedd! Mutatjuk az okát.