Székrekedés - minden negyedik baba szenved tőle

Vastag Anikó | 2019.03.05

Csecsemőkorban a háromnaponkénti egy és a napi nyolcszori székletürítés is beletartozik az egészséges tartományba.

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítések száma ez alá csökken, illetve a széklet állaga keménnyé válik, éppen ezért fájdalommal jár a székelés.
A székrekedés általában nem veszélyes, az étrend módosítása és a testmozgás megoldja a panaszokat. Orvoshoz kell azonban fordulni, ha mindez nem segít, a panaszok egy hétig elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik. Heveny székrekedést okozhat a bélelzáródás vagy más súlyos betegség, emellett bizonyos gyógyszerek szedése (például vaskészítmények) is.

Jelentősek a lelki okok, a megváltozott, szokatlan környezet, ami párosulhat fizikai kényelmetlenséggel, a megfelelő idő és hely hiányával (például ha a bölcsiben nem szeret kakilni a kicsi). Az erőltetett szobatisztaságra nevelés megzavarhatja a gyermek fejlődését, és szintén székrekedést eredményezhet.

A székrekedéses baba széklete száraz, kemény és sötét színű, darabos, sokszor bogyószerű, a bélflóra által termelt gázok útját is elzárja. A kicsi hasa puffadt és fájdalmas, és sokáig csak szelek távoznak. A széklet olykor csordogál, beszennyezi a fehérneműt. A kicsi végbélnyílása az erőlködéstől berepedhet (fissura alakul ki), mely nagyon lassan gyógyul, a további székrekedések fenntartják, sőt tovább súlyosbíthatják a repedést. A repedés vérzése miatt a széklet tetején olykor vér található. A székelés fájdalmas. Ezen tünetek huzamosabb fennállása esetén mindenképpen érdemes orvossal konzultálni.Miből áll egy székrekedéses baba kivizsgálása?
Az orvos kikérdezi a szülőt a gyermek étkezési szokásairól, gyógyszereiről és a családban előforduló emésztőrendszeri betegségekről. Leggyakrabban a szülővel folytatott konzultáció és a gyermek fizikális vizsgálata (amelybe beletartozik a végbéltájék megtekintése, illetve az ujjal végzett végbélvizsgálat is) elegendő a diagnózishoz, ritka esetben vér- és székletvizsgálat következhet, illetve hasi ultrahang segítségével a kóros elváltozásokra derülhet fény. A különböző bélfejlődési rendellenességek megállapításához irrigoszkópiás vizsgálatra, egyes esetekben endoszkópos vizsgálatra, illetve bélbiopsziára lehet szükség.Egyes esetben székelést segítő kúpok, székletlazító szirupok adását rendelheti a szakember. Hashajtó készítményt semmiképpen se adj orvos megkérdezése nélkül! Időnként szükség lehet beöntésre, kórházi környezetben. Szorongó gyermek esetében pszichológus segítségét kell kérned.

A megelőzés a legfontosabb!
Az első lépés mindig a helyes étrend és táplálkozási szokások, a napi ötszöri, de egyszerre kis mennyiségű étkezések fokozatos bevezetése. Emellett figyelned kell gyermeked rendszeres székletürítésére.
Fontos a bélmozgásokat serkentő élelmiszerek, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek, a növényi rostban gazdag ételek, a savanyított ételek, főként tejtermékek vegyítése az étkezések során. Kerüljétek a bélmozgásokat lassító ételeket (kakaó, csokoládé, fehér liszt). Gondoskodj a bőséges folyadékfogyasztásról!

Címkék: baba, székrekedés

Hozzászólások

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra.

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Sajnos előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. De nem kell kétségbeesni!

Ilyen volt először négyen lenni otthon

Ilyen volt először négyen lenni otthon

A kórházból hazatérő Lilu meghatódott azon, ami otthon várta

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?