Székrekedés - minden negyedik baba szenved tőle

Vastag Anikó | 2019.03.05

Csecsemőkorban a háromnaponkénti egy és a napi nyolcszori székletürítés is beletartozik az egészséges tartományba.

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítések száma ez alá csökken, illetve a széklet állaga keménnyé válik, éppen ezért fájdalommal jár a székelés.
A székrekedés általában nem veszélyes, az étrend módosítása és a testmozgás megoldja a panaszokat. Orvoshoz kell azonban fordulni, ha mindez nem segít, a panaszok egy hétig elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik. Heveny székrekedést okozhat a bélelzáródás vagy más súlyos betegség, emellett bizonyos gyógyszerek szedése (például vaskészítmények) is.

Jelentősek a lelki okok, a megváltozott, szokatlan környezet, ami párosulhat fizikai kényelmetlenséggel, a megfelelő idő és hely hiányával (például ha a bölcsiben nem szeret kakilni a kicsi). Az erőltetett szobatisztaságra nevelés megzavarhatja a gyermek fejlődését, és szintén székrekedést eredményezhet.

A székrekedéses baba széklete száraz, kemény és sötét színű, darabos, sokszor bogyószerű, a bélflóra által termelt gázok útját is elzárja. A kicsi hasa puffadt és fájdalmas, és sokáig csak szelek távoznak. A széklet olykor csordogál, beszennyezi a fehérneműt. A kicsi végbélnyílása az erőlködéstől berepedhet (fissura alakul ki), mely nagyon lassan gyógyul, a további székrekedések fenntartják, sőt tovább súlyosbíthatják a repedést. A repedés vérzése miatt a széklet tetején olykor vér található. A székelés fájdalmas. Ezen tünetek huzamosabb fennállása esetén mindenképpen érdemes orvossal konzultálni.Miből áll egy székrekedéses baba kivizsgálása?
Az orvos kikérdezi a szülőt a gyermek étkezési szokásairól, gyógyszereiről és a családban előforduló emésztőrendszeri betegségekről. Leggyakrabban a szülővel folytatott konzultáció és a gyermek fizikális vizsgálata (amelybe beletartozik a végbéltájék megtekintése, illetve az ujjal végzett végbélvizsgálat is) elegendő a diagnózishoz, ritka esetben vér- és székletvizsgálat következhet, illetve hasi ultrahang segítségével a kóros elváltozásokra derülhet fény. A különböző bélfejlődési rendellenességek megállapításához irrigoszkópiás vizsgálatra, egyes esetekben endoszkópos vizsgálatra, illetve bélbiopsziára lehet szükség.Egyes esetben székelést segítő kúpok, székletlazító szirupok adását rendelheti a szakember. Hashajtó készítményt semmiképpen se adj orvos megkérdezése nélkül! Időnként szükség lehet beöntésre, kórházi környezetben. Szorongó gyermek esetében pszichológus segítségét kell kérned.

A megelőzés a legfontosabb!
Az első lépés mindig a helyes étrend és táplálkozási szokások, a napi ötszöri, de egyszerre kis mennyiségű étkezések fokozatos bevezetése. Emellett figyelned kell gyermeked rendszeres székletürítésére.
Fontos a bélmozgásokat serkentő élelmiszerek, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a nyers és aszalt gyümölcsök, zöldségek, a növényi rostban gazdag ételek, a savanyított ételek, főként tejtermékek vegyítése az étkezések során. Kerüljétek a bélmozgásokat lassító ételeket (kakaó, csokoládé, fehér liszt). Gondoskodj a bőséges folyadékfogyasztásról!

Címkék: baba, székrekedés

Hozzászólások

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

A fogorvos is csak nézett!

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.

Méltatlanul mellőzzük a babaolajat, pedig sokszor aranyat ér

Méltatlanul mellőzzük a babaolajat, pedig sokszor aranyat ér

Nem csak a babaápolásnál használhatod.

Jön a baba! De mi legyen a macskával?

Jön a baba! De mi legyen a macskával?

Tényleg mennie kell?

A legfrissebb keresztnevek, amikre rábólintott az akadémia névtanácsa

A legfrissebb keresztnevek, amikre rábólintott az akadémia névtanácsa

Hát persze hogy van Trónok harcás is közötte.

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan le

Megrázni egy kisbabát? Soha!

Megrázni egy kisbabát? Soha!

A legtöbbünknek még a gondolat is felháborító. De előfordul, hogy valaki, mit sem sejtve, nem indulatból, csupán játékból tesz ilyet. Ez nagyon veszélyes.