Több furcsa jelenséget is megfigyelhetünk a csecsemőknél

Vastag Anikó | 2019.01.15

Egy korántsem teljes lista, ami bizonyítja a pici babák különlegességét.

1. A legelső székletnek nincs szaga. Ez egy fekete, folyadékszerű a kicsik ürüléke, mely tulajdonképpen nyálkahártya – ez a méhből származik, illetve minden olyasmit tartalmaz, amelyet az anyaméhen belül emésztettek meg. Ebben azonban nincs bélbaktérium és így szaga sincs. Amint azonban már etetik a babát, a baktériumok elkezdenek gyülekezni a belekben, 1-2 nap után a bélmozgások hatására zölddé, sárgává, barnává válik a széklet, a jól ismert szaggal.

2. A babák légzése olykor megáll: legtöbbször alvás során, akár 5-10 másodpercig is képesek nem venni levegőt. Ezalatt a szülő be tud pánikolni, de a szabálytalan légzés normális. Ha ennél több ideig nem vesz levegőt, persze vészhelyzet van! Amikor a csecsemők izgatottak vagy előzőleg sírtak, akár több mint 60 lélegzetvétel is történik percenként.

3. Manduláiknak vannak ízlelőbimbóik: bár a babáknak közel annyi ízérzékelőjük van, mint az idősebb gyerekeknek vagy tiniknek, azok több felületet fednek be, így a mandulákat is. Egy baba képes az édes, keserű és savanyú ízek érzékelésére, de a sósra nem (kb. 5 hónapos koráig).

4. A babák először könnyek nélkül sírnak: a kicsik első alkalommal 2-3 hetesen sírnak, de a könnyek ekkor még nem látszanak, míg el nem érik az egy hónapos kort. A késő délután és kora este a leginkább problémás időszak. Sokszor oka sincs a sírásnak, és semmi nem segít. Legjobban a fogantatás utáni 46 hétben sírnak, vagy 6-8 hetesen. Három hónap után ez a pánik általában elmúlik.

5. A csecsemőnek van melle: amikor megszületnek, a fiúk és a lányok is rendelkeznek kis mellekkel. Még tej is folyhat belőlük, de nem kell velük csinálni semmit. Ez azért képződik, mert a babák ösztrogént vonnak el az édesanyjuktól, de ez pár héten belül elmúlik. A lánybabáknál akár kismértékű hüvelyi folyás is tapasztalható, mely néhány napig tart.

6. Bal arcukon szeretnek aludni: az újszülöttek 15 százaléka háton fekve balra fordítja a fejét. Ez valószínűleg egy génhez kötődik, mint a gödröcskék képződése. Ez a kis „torzulás” pár hónapig tart, amely megmagyarázhatja azt is, miért jobbkezes vagy balkezes valaki, például.

7. A babáknak több agysejtjük van: noha a gyermekek agya nagyobb a világrajöttük után, az idegsejtek többsége elektromos üzeneteket hordoz. Ezen neuronok többsége nem helyettesítődik, ha elhal, vagyis a felnőtteknek kevesebb van. A sejtek közti kapcsolatos „lecsiszolódnak”, ahogy idősödnek, ez segíti az embert a fókuszálásban, de csökkenti a kreativitást.

8. A fiúbabáknak erekciójuk is van: ez gyakran történik, mielőtt pisilnek. Az okát máig nem tudni, de nincs ok emiatt aggodalomra. Még az ultrahangon is látszik, mielőtt a gyermek megszületik. Az is normális, hogy születéskor a péniszük nagynak tűnik – ebben az anya és a baba hormonjai is szerepet játszanak.

9. A babák megijesztik magukat: a csecsemőknek elég egy hang, ez erős illat, éles fény, hirtelen mozdulat, vagy akár a saját sírásuk, hogy megijedjenek. Ha a kisbaba fél, karjait kinyújtja az oldalára, kinyitja a kezét, majd gyorsan bezárja és visszahúzza azt a testéhez. Ez az ún. Moro-reflex.

10. Egyes születési jelek eltűnnek: a rózsaszín vagy pirosas foltok, melyek a homlokon, szemhéjakon, orron vagy a háton megjelenhetnek – ilyenek az ún. mongol foltok is, melyek lapos, kékes foltok, akár a tinta – általában pár hónap alatt elhalványulnak. Okai nem ismertek.
 

Címkék: újszülött, sírás

Hozzászólások

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!