Több furcsa jelenséget is megfigyelhetünk a csecsemőknél

Vastag Anikó | 2019.01.15

Egy korántsem teljes lista, ami bizonyítja a pici babák különlegességét.

1. A legelső székletnek nincs szaga. Ez egy fekete, folyadékszerű a kicsik ürüléke, mely tulajdonképpen nyálkahártya – ez a méhből származik, illetve minden olyasmit tartalmaz, amelyet az anyaméhen belül emésztettek meg. Ebben azonban nincs bélbaktérium és így szaga sincs. Amint azonban már etetik a babát, a baktériumok elkezdenek gyülekezni a belekben, 1-2 nap után a bélmozgások hatására zölddé, sárgává, barnává válik a széklet, a jól ismert szaggal.

2. A babák légzése olykor megáll: legtöbbször alvás során, akár 5-10 másodpercig is képesek nem venni levegőt. Ezalatt a szülő be tud pánikolni, de a szabálytalan légzés normális. Ha ennél több ideig nem vesz levegőt, persze vészhelyzet van! Amikor a csecsemők izgatottak vagy előzőleg sírtak, akár több mint 60 lélegzetvétel is történik percenként.

3. Manduláiknak vannak ízlelőbimbóik: bár a babáknak közel annyi ízérzékelőjük van, mint az idősebb gyerekeknek vagy tiniknek, azok több felületet fednek be, így a mandulákat is. Egy baba képes az édes, keserű és savanyú ízek érzékelésére, de a sósra nem (kb. 5 hónapos koráig).

4. A babák először könnyek nélkül sírnak: a kicsik első alkalommal 2-3 hetesen sírnak, de a könnyek ekkor még nem látszanak, míg el nem érik az egy hónapos kort. A késő délután és kora este a leginkább problémás időszak. Sokszor oka sincs a sírásnak, és semmi nem segít. Legjobban a fogantatás utáni 46 hétben sírnak, vagy 6-8 hetesen. Három hónap után ez a pánik általában elmúlik.

5. A csecsemőnek van melle: amikor megszületnek, a fiúk és a lányok is rendelkeznek kis mellekkel. Még tej is folyhat belőlük, de nem kell velük csinálni semmit. Ez azért képződik, mert a babák ösztrogént vonnak el az édesanyjuktól, de ez pár héten belül elmúlik. A lánybabáknál akár kismértékű hüvelyi folyás is tapasztalható, mely néhány napig tart.

6. Bal arcukon szeretnek aludni: az újszülöttek 15 százaléka háton fekve balra fordítja a fejét. Ez valószínűleg egy génhez kötődik, mint a gödröcskék képződése. Ez a kis „torzulás” pár hónapig tart, amely megmagyarázhatja azt is, miért jobbkezes vagy balkezes valaki, például.

7. A babáknak több agysejtjük van: noha a gyermekek agya nagyobb a világrajöttük után, az idegsejtek többsége elektromos üzeneteket hordoz. Ezen neuronok többsége nem helyettesítődik, ha elhal, vagyis a felnőtteknek kevesebb van. A sejtek közti kapcsolatos „lecsiszolódnak”, ahogy idősödnek, ez segíti az embert a fókuszálásban, de csökkenti a kreativitást.

8. A fiúbabáknak erekciójuk is van: ez gyakran történik, mielőtt pisilnek. Az okát máig nem tudni, de nincs ok emiatt aggodalomra. Még az ultrahangon is látszik, mielőtt a gyermek megszületik. Az is normális, hogy születéskor a péniszük nagynak tűnik – ebben az anya és a baba hormonjai is szerepet játszanak.

9. A babák megijesztik magukat: a csecsemőknek elég egy hang, ez erős illat, éles fény, hirtelen mozdulat, vagy akár a saját sírásuk, hogy megijedjenek. Ha a kisbaba fél, karjait kinyújtja az oldalára, kinyitja a kezét, majd gyorsan bezárja és visszahúzza azt a testéhez. Ez az ún. Moro-reflex.

10. Egyes születési jelek eltűnnek: a rózsaszín vagy pirosas foltok, melyek a homlokon, szemhéjakon, orron vagy a háton megjelenhetnek – ilyenek az ún. mongol foltok is, melyek lapos, kékes foltok, akár a tinta – általában pár hónap alatt elhalványulnak. Okai nem ismertek.
 

Címkék: újszülött, sírás

Hozzászólások

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan le

Megrázni egy kisbabát? Soha!

Megrázni egy kisbabát? Soha!

A legtöbbünknek még a gondolat is felháborító. De előfordul, hogy valaki, mit sem sejtve, nem indulatból, csupán játékból tesz ilyet. Ez nagyon veszélyes.

Így vágd le a kisbabád körmét!

Így vágd le a kisbabád körmét!

A legfontosabb a jó időzítés!

A szülés utáni aggódás 5 lépcsője

A szülés utáni aggódás 5 lépcsője

Teljesen normális, ha ezek a gondolatok felmerülnek benned.

Kezeljük, vagy ne kezeljük a születési anyajegyeket?

Kezeljük, vagy ne kezeljük a születési anyajegyeket?

Ezeknek az anyajegyek fényes vörösek vagy zúzódásszerűek, s nem sokkal a baba világrajötte után jelentkeznek.

Hányszor, hogyan, mikor? - Pelenkacsere 1 X 1

Hányszor, hogyan, mikor? - Pelenkacsere 1 X 1

Látszólag egyszerű kérdések. Vagy mégsem?

Az újszülött látogatás kötelezően betartandó szabályai

Az újszülött látogatás kötelezően betartandó szabályai

A legnagyobb tapintatlanság megszegni ezeket a szabályokat.

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Az adható nevek listája havonta átlag 15 névvel bővül.

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Megindító fotók a szülésről és a babák első perceiről a földi életben