Így készítesz profi képet a kicsikről

Vastag Anikó | 2017.05.03
Ma már nem kell feltétlenül profi fényképészhez menned ahhoz, hogy újszülött gyermekedről jó képet készíttess, hiszen elég egy okostelefon is ahhoz, és te magad vagy a párod megörökítse a picit. Ha következő fotós trükköket alkalmazzátok, akkor senki nem mondja majd meg, hogy a képek nem műteremben készültek!

1. Természetes fénnyel dolgozz!
A babák fotózásához a legjobb, ha természetes megvilágítást használsz. Az ablakon beáramló napfény a legtöbb esetben tökéletes és elegendő erre a célra, és feleslegessé teszi, hogy vakuval vagy más éles, erős fénnyel világíts a baba szemébe. Ez egyébként azért sem jó, mert nyugtalanná, síróssá is válhat a baba az éles fénytől, és ilyenkor nem éppen a legédesebb arcát mutatja, másrészt pedig az ilyen fény igen kontúros árnyékot vet, és ettől általában előnytelenül jelenik meg az arc és test a fotókon.
Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről
A legszebb és fotózáshoz legideálisabb fényviszonyok reggel és késő délután vannak – használd ki ezeket az időpontokat! Ügyelj rá, hogy a fény a te hátad mögül érkezzen, és ne közvetlenül szemből a géped lencséjébe világítson. Ha nincs elég természetes fény, akkor állíts fel minél több lámpát a baba körül úgy, hogy több irányból világítsák meg egyszerre, és tegyél a lámpák elé egy A4-es papírlapot, mert ez szétszórja és lágyítja az éles fényeket.

2. Egyszerű hátteret adj
A sok bába között könnyen elveszik a gyerek, a túl részletes háttér előtt pedig alig látszik belőle valami. A legjobb, ha fotózáskor ezért nagyon egyszerű hátteret használsz – például egy egyszínű takarót, lepedőt vagy falat –, és ez elé teszed le a babát. A kisbabák bármit is csinálnak, nagyon cukik a fotókon, de ezt akkor emelheted ki a legjobban, ha semmi más nem vonja el róluk a képen a figyelmet (például egy kiskacsás, apró mintás pléd, ami nagyon aranyos ugyan, de a fotózás szempontjából teljesen alkalmatlan). Nagyon jó képek készülhetnek viszont úgy, ha a babát egy olyan sötétebb színű, puha anyagra fekteted – mondjuk egy ágytakaróra vagy törülközőre – amit egy egészen világos háttér elé tettél le. Különösen akkor mutatós ez, amikor fekete-fehér képeket csinálsz. Az is megoldás lehet, hogy a pucér babát hófehér környezetben fényképezed – ilyenkor viszont tanácsos valami kis kontrasztot vinni a dologba, például egy élénk színű sapka, karkötő vagy hajpánt formájában.
Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről
 
3. Fotózz a baba szemszögéből
Szinte mindegyik fotó jól sikerül azok közül, amelyek a baba perspektívájából készülnek. Vidd egészen le a kamerát – ha kell, feküdj te is hasra a pici mellé –, hogy szembe tudjon nézni vele, és kezdj el kattintgatni. Mosolyogj a picire és tedd játékossá a fotózást, így a legkülönfélébb arcokat vágja majd – neked pedig csak annyi a dolgod, hogy megállás nélkül fotózz.

4. Ne várd a pillanatot
Ma már szinte kivétel nélkül mindenki digitális géppel vagy a telefonjával fotóz, tehát nincs jelentősége annak, hogy hányszor kattintjuk el a masinát. Nem érdemes spórolni ezzel, főleg a babáknál nem, akik meglehetősen kiszámíthatatlanok tudnak lenni, és egyik percről a másikra könnyen változik a hangulatuk. Ha éppen megfelelőek a fényviszonyok, akkor ne várj tovább: vedd elő a gépedet, és készíts róla annyi képet, amennyit csak lehet, különféle szemszögekből és távolságokból.

5. Mutasd meg a csöppséget
Szívesen készítünk képet a babák édes kis részleteiről: az apró lábacskákról, a pisze orról vagy a dundi kis kezecskéről, máskor pedig az egész gyermeket fotózzuk az orra hegyétől a lába ujjáig. Azonban egy olyan fotó, amin a babán kívül nincs más, nem tudja megmutatni, milyen parányi is egy újszülött gyermek. Márpedig ezt is érdemes megörökíteni: tegyük például apa két tenyerére a gyereket – sokszor még az egyikben is elfér –, vagy tegyünk mellé valami más tárgyat viszonyításképpen, és így is fényképezzük le. Sok időnk nem lesz erre, mert nagyon hamar nőnek a babák, és egy-két hét múltán már „kevésbé lesz szenzációs” a termetük. Az ilyen képek egyébként fekete-fehérben mutatnak igazán jól! Forrás

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!