Tulajdonságok
A szőlőmagolaj zöldessárga színű, jellegzetes (friss mustra emlékeztető) illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250°C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.
A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemekből készül, hidegsajtolással. A hidegsajtolásnak köszönhetően rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban, különösen magas a linolénsav tartalma. A linolénsav (amely az F-vitamin egyik alkotója, omega-3 zsírsav) az emberi szervezet biokémiai reakcióinak egyik fő „mozgatóeleme”, az immunrendszer megfelelő működésére, az állóképesség javítására, valamint a szív- ésérrendszerre,szaporítószervekre és az egészséges idegrendszerre fejti ki pozitív hatásait.
Orvostanilag kiemelkedő tulajdonsága, hogy a szőlőmagolaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban. Antioxidáns és reaktív szabadgyök semlegesítő hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminé, és 50-szer erősebb, mint az E-vitaminnak. E-vitamin tartalma 8-10 mg/100g, ami magasabb, mint más olajféléknek. Antioxidáns tulajdonságaival védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így csökkentve a rák kialakulásának lehetőségét.
Az olaj „nyersen is”könnyen emészthető, jellegzetes zöldes színnel és illattal bír, ami az érett szőlőre emlékeztet. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát; a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintet növeli, míg az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintet csökkenti.
Füstpontja 250°C körül van, vagyis nem keletkezik károségéstermék a sütés-főzés folyamán, karakteres ízt ad az ételeknek. Nem utolsó szempont az sem, hogy használata a sütés során gazdaságos, mert más bio-olajokhoz képest (tökmag, dió, stb.) körülbelül fél mennyiség is elegendő.
Szépségolaj
A szőlőmagolaj bőrödre kenve olyan, mint egy finom, igazán tápláló és könnyű gyümölcsös balzsam. Rendkívül jól hidratál, pillanatok alatt beszívódik, nem hagy maga után zsíros érzetet. Tündöklő és élettel telt lesz tőle a bőr. Mindennapos használatra alkalmas, nagy előnye, hogy csak néhány cseppre van szükség belőle, így jól lehet vele takarékoskodni.
Kinek ajánljuk?
Tulajdonképpen mindenkinek! A száraz vagy ekcémás bőrrel küzdők, a pattanások vagy aknék ellen harcolók számára kitűnő választás, de például a fáradtság jeleit is jól el lehet vele rejteni. Kiváló masszázsolajnak, fantasztikus ajakápolóként viselkedik, nagyszerű hajpakolásként is.
Kiknek nem ajánljuk?
Azoknak, akiknek szőlőallergiájuk van.
Melyiket ajánljuk?
A Babamama.hu szerkesztősége a Manna szőlőmagolajára esküszik, mely 50 ml-es kiszerelésben kapható és hónapokig lehet hasznáni. 1990 forintba kerül, ami első hallásra talán soknak tűnhet, de megéri! Gondolj csak bele, hogy mennyi minden váltható ki vele!
Forrás: Wikipédia, Ízek Blogja, Manna
Hozzászólások