Miért nincs nálunk szabadon kapható sürgősségi fogamzásgátló?

Szabó Eszter | 2017.02.08

A döntést a használók biztonságával indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a szakértők pedig attól tartanak, hogy a szabadon elérhető sürgősségi tabletták szexuális kockázatvállalásra ösztönzik a nőket, azaz nem figyelnek majd annyira a rendszeres védekezésre. A kutatások egyik aggodalmat sem támasztják alá.


Felelőtlen, részeg, mindenkivel összefekvő tinik – az átlagember ezt a csoportot képzeli a sürgősségi fogamzásgátlók legnagyobb felhasználóinak, ezért aztán semmi problémát nem lát abban, hogy az esemény utáni tablettát csak orvos írhatja fel, aki remélhetőleg jól meg is dorgálja a kamaszlányokat. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb: amerikai adatok szerint a sürgősségi fogamzásgátló szereket:


  • főként 20–24 éves nők használják
  • a 15–19 éves lányoknak csak a 14 százaléka használt már sürgősségi fogamzásgátlót
  • kilenc szexuálisan aktív nőből egy használt már esemény utáni tablettát
  • a nők 45 százaléka vett be azért sürgősségi fogamzásgátlót, mert félt attól, hogy a másik fogamzásgátló módszere kudarcot vallott
  • 49 százalék használt ilyen szert azért, mert védekezés nélkül szexelt.


A sürgősségi fogamzásgátlás kérdését tehát már csak azért sem lehet annyival lerázni, hogy ez csak egy felelőtlen, szabados szexuális életet élő kisebbséget érint, hiszen az adatokból éppen az látszik, olyanok is igénybe veszik az esemény után szereket, akik egyébként figyelnek arra, hogy ne essenek teherbe. De akkor mégis mi az oka annak, hogy ezek a gyógyszerek Magyarországon nem szabadon hozzáférhetőek? Kockázatok és mellékhatások


A sürgősségi fogamzásgátlók, mivel zömében magas dózisú hormont tartalmaznak, mellékhatásokat okozhatnak, de a WHO szerintezek csak enyhe tüneteket okoznak.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből egynél többet érint):


émelygés
rendkívüli vérzés a következő menstruáció jelentkezése előtt
alhasi fájdalom
fáradtság
fejfájás.


Gyakori (10 emberből legfeljebb egyet érint):


hányinger, hányás
rendellenes menstruáció
emlőfeszülés, hasmenés, szédülés a gyógyszer bevételét követően.


Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből legfeljebb egyet érint): kiütés, csalánkiütés, viszketés, duzzanat az arcon, medencei fájdalom, fájdalmas menstruáció, trombózis, azaz vérrögképződés

Nem lehet rászabadítani a társadalomra

„Betegbiztonsági kockázatok miatt, a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, hasonlóan más fogamzásgátló tablettákhoz eddig is vényköteles volt és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában. Az orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható csak a készítmény biztonságos alkalmazása” – írta az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy közleményben az okokat firtató cikkekre reagálva.


Az Emmi indoka elsőre azért tűnik furcsának, mert ha átautózunk a határon Ausztriába vagy Szlovákiába, és besétálunk egy gyógyszertárba, akkor ott recept nélkül is kiadják nekünk a sürgősségi fogamzásgátlókat. 


De miért biztonságosabb ugyanannak a szernek a használata Szlovákiában, mint Magyarországon?


„A magyar gyógyszerfelírási szabályok Európában szigorúnak mondhatók, maximálisan a biztonságra törekvők. Ez a szemlélet érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlók használata esetében is. Igazából nem a gyógyszer használatában van a különbség más országokkal, hanem a biztonságra való törekvés mértékében” – mondta az Indexnek dr. Szőnyi György nőgyógyász, a G1 Intézet orvosigazgatója.


„Egy gyógyszert nem lehet csak úgy rászabadítani a társadalomra. Egy sürgősségi fogamzásgátlót például csak a gyógyszerészeti, gondozói hálózat és felvilágosítás fejlesztésével lehetne szabadon kaphatóvá tenni, ami egy hosszabb folyamat”  – mondta Pozsgay Csilla, a fogamzásgátlókat is gyártó MSD Pharma orvosigazgatója. Pozsgay szerint a gyógyszerészeti hálózat fejlesztésére azért lenne szükség, mert a magyarországi patikák még nem alkalmasak arra, hogy a Nyugat-Európában bevett gyakorlathoz hasonlóan egy kérdőívet vegyenek fel a sürgősségi fogamzásgátlót vásárlókkal, amit a diszkréció miatt több országban egy külön szobában csinálnak.


Abban mindkét megkérdezett szakértő egyetértett, hogy teljesen indokolt az orvosi konzultáció a sürgősségi fogamzásgátlók esetében. „Ha valaki sokkal kisebb hormontartalmú, rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettát szeretne felíratni, teljesen természetes, hogy elmegy az orvoshoz, vért vesznek tőle, és megbeszélik, melyik készítmény a számára a legmegfelelőbb. Egy sürgősségi fogamzásgátlóban ehhez képest egy lórúgásnyi hormon van, miért pont erről ne kellene előtte orvossal egyeztetni?” – magyarázta Pozsgay Csilla. Szőnyi György pedig hozzátette, a most vénykötelesnek megtartott készítmény bizonyos esetekben nem is adható, tehát fontos, hogy orvos mérje fel a helyzetet.


Pozsgay Csilla szerint  a sürgősségi fogamzásgátlók szabad hozzáférésével az lenne a legnagyobb baj, hogy a jelenlegi rendszerben lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy ki, milyen gyakran vesz be ilyen készítményeket, tehát előfordulhatna, hogy valaki ezzel váltja ki a többi fogamzásgátló módszert. Ennek pedig már jelentős egészségügyi kockázata lehet. Egyébként annak, aki a rendszeres fogamzásgátlást ezzel az ad hoc módszerrel szeretné kiváltani, alaposan fel kell készülnie anyagilag, egy adag esemény utáni tabletta ára ugyanis jelenleg 5-6.000 forintba kerül.

A kutatások nem igazolják az aggodalmakat


A sürgősségi fogamzásgátlás szabad hozzáférése tehát számos kérdést felvet társadalmi és egyéni szinten is. Mi van, ha majd úgy eszik a nők, mint a cukrot, mi van, ha emiatt aztán nem gondoskodnak a hosszú távon a védekezésről, és egyáltalán, mi lesz a termékenységükkel? Hasznos lehet egyáltalán a szabad hozzáférés? Csökkenti például a nem kívánt terhességek vagy az abortuszok számát?


Ezeknek a kérdéseknek a nagy részét kutatóknak már sikerült megválaszolniuk, és az eredmények nagyrészt nem támasztják alá azokat az aggodalmakat, amelyekkel a magyarországihoz hasonló szigorú szabályozást indokolják.


Skóciában például egy randomizált kísérlettel igazolták, hogy azok a nők, akik szabadon, orvosi konzultáció nélkül hozzáférhetnek a sürgősségi fogamzásgátlókhoz, nem használják gyakrabban az ilyen készítményeket, mint azok, akiknek vényre volt szükségük a szer kiváltásához. Az egy évig tartó kutatásban több mint ezer nő vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: 553 nőnek adtak egy csomag sürgősségi fogamzásgátlót, ami helyett bármikor kaphattak egy új csomagot, míg 530 nőnek csak orvos írhatta fel a készítményt. Az első csoportba került nők 47 százaléka használt a vizsgálat alatt sürgősségi fogamzásgátlót, míg az utóbbi csoportban csak 27 százalékuk, ám abban nem volt különbség a két csoport között, hogy hány nő használt egynél többször is sürgősségi fogamzásgátlást. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők orvosi segítség nélkül is tudják helyesen használni a készítményeket, a kutatást lezáró kérdőív kérdéseire adott válaszok szerint a nők 98 százaléka betartotta az előírásokat, és csak enyhe mellékhatásokat tapasztalt.


A kutatások alapján az sem tűnik megalapozott félelemnek, hogy ha szabadon hozzáférhetővé válik a sürgősségi fogamzásgátlás, akkor a nők nem figyelnek annyira a megelőző védekezésre, illetve többször szexelnek védekezés nélkül. Egy másik, amerikai kísérlet megmutatta, hogy sem a szexuális magatartásban (szexuális együttlétek száma), sem a fogamzásgátlás alaposságában (hányszor szexeltek védekezés nélkül, hány fogamzásgátló tablettát hagytak ki egy hónapban) nem volt különbség a sürgősségi fogamzásgátlókhoz szabadon hozzáférő nők, illetve azok között, akiknek vényt kellett kérniük.


Egy kifejezetten a fiatalokra fókuszáló, hasonló kísérleti kutatás viszont azt találta, hogy azok a lányok, akiket elláttak sürgősségi fogamzásgátlóval, kissé hajlamosabbá váltak arra, hogy kevésbé megbízható fogamzásgátló szereket használjanak egyébként. Ugyanakkor ugyanebből a kutatásból az is kiderült, hogy a kísérletbe bekerült összes nő rendszeresebben kezdte el bevenni a fogamzásgátló tablettáját, függetlenül attól, hogy volt-e nála egy csomag sürgősségi fogamzásgátló, vagy sem. 
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó zárt Facebook csoporthoz!Forrás: Index

Címkék:

Hozzászólások

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Sajnos minden negyedik párt érinti a meddőség.

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Meglepően pontos!

Kémiai anyagok teszik meddővé a férfiakat

Kémiai anyagok teszik meddővé a férfiakat

Az otthonaink és ételeink is tele vannak ezekkel

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

A megkérdezett nők harmada azért nem vállal gyermeket, mert nem talál megbízható partnert.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

Az idősebb apák babáinál nagyobb a koraszülöttség, a halva születés, az alacsony születési súly kockázata,

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Mostantól hivatalosan is tudjuk, hány gyermekünk születhet egy élethossz alatt - természetesen csak elméletben és átlagban.

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

A havi vérzés nem biztos támpont a termékenység szempontjából.

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Egy állítás, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A finneket hozzák fel példaként.

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Több banknál már eldöntötték, hogy adnak babaváró támogatást júliustól, mások még a szabályozás részleteire várnak.

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Azok, akik családtámogatás fejében vállalnak több gyereket, sajnos könnyen szorult helyzetbe kerülhetnek. Mit lehet tenni a secunder meddőség ellen?