Zsúr-ötletek 1-től 4 éves korig

Vastag Anikó | 2019.02.24

1-2 évesek

Az első születésnap mindig különleges, hiszen az addig hónapokban mért idő évre vált és ebben az évben a leglátványosabb a változás: az egy éve született baba addigra már felcseperedő mászó, tipegő emberpalánta.

Az első és a második születésnapot általában családi körben élik át a kicsik. Ekkor még ritka, hogy nagy baráti zsúrt szerveznek a szülők, ha mégis, ezek inkább a szülőknek emlékezetesek. A zsúr hosszát és időpontját gyermekünk napirendjéhez igazítsuk, és a létszámra is ügyeljünk, mert a túl sok inger megzavarhatja a kis ünnepeltet. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kicsik otthon, megszokott környezetben fogadhassák a vendégeket. Ebben az életkorban inkább csak egymás mellett játszanak a picik, mint egymással, leginkább az anyukák terelgetik őket. Ennek ellenére van pár olyan könnyen megvalósítható játék, melyet már a legkisebbek is élveznek. Természetesen a szülők aktív részvételére lesz szükség.

- Fújjunk buborékot nekik, ha vannak nagyobb testvérek, ők is szívesen segítenek nekünk ebben.

- Vegyünk elő egy nagy takarót és szüleik segítségével zsipp-zsuppoljuk sorra a gyerekeket, valószínűleg többször szeretnének egymás után. Ne siessünk, akár háromszor is egymás után jöhet ugyanaz a csemete, akinek ez sem elég az újra sorra kerülhet, ha már mindenki volt, így nem lesz sírás belőle. Bátrabb gyerekekkel nemcsak a szolid hintáztatást próbálhatjuk, hanem ha elég nagy a takaró, ide oda gurulhat benne a hossztengelye körül.

- Hosszútávú, és megtérülő beruházás, ha a születésnapi alkalmakra és baráti összejövetelekre beszerzünk egy 100 darabos színes kislabda készletet, akkor igazán hatásos, ha csak ezeken a különleges alkalmakkor kerülnek elő (Regio játékboltban 3000 Ft-ért kapható). A szülők a gyermekekkel körbe állják és együtt fogják a takarót, amibe beleöntjük a labdákat. Buzdítjuk a felnőtteket, hogy énekeljék el a „Süss fel napot”, erre picit táncoltatjuk a labdákat a takaróban. Majd kirázzuk a labdákat a takaróból, miközben lelkes házigazdaként kántáljuk:”Kiugrott a gombóc a fazékból, utána a molnár fazekastól, stól-stól-stól fazekastól!” Az elrepült labdákat a gyerekek szabadon szedegetik, játszanak vele, ha vannak nagyobbak, hozhatunk egy lavórt célba dobásnak, majd kérhetjük őket, hogy a takaróba gyűjtsék össze újra. Igény és kedv szerint el lehet ismételni többször is, a gyerekek egyre nagyobb rutinnal fognak benne részt venni és a siker nem marad el.

Szokások

Már ebben a korban kialakíthatunk olyan születésnapi szokásokat, mely az egész gyermekkort végigkísérik, és örök emlékké válnak. Például gyertyagyújtáskor élő énekszóval köszöntsük szemünk fényét.

- Halász Judit: Boldog születésnapot című éneke, melynek a refrénjét mindenki tapsolhatja velünk

- Jöttem karikán kicsi taligán című gyermekdal,

- Már megjöttünk ez helyre ….. vagy a Serkenj fel kezdetű népdal.

Búcsúzóul, a csöpp vendégek, az élményeken túl vihetnek egy-egy lufit a lakás díszítéséből.

3-4 évesek

A gyerekek harmadik születésnapját már többen szokták baráti körben ünnepelni. Ekkor a gyerekek már általában tudják, hogy mi az, hogy barát, vannak olyan társaik akiket már jól ismernek, tudják mi az az ajándékozás, és a közös játékokban is szívesen részt vesznek. Ekkor a többség még mindig szülővel együtt érkezik, és általában ott is maradnak velük, de ez a korosztály már sokkal önállóbb. Jól eljátszanak egymással, ha nem is mindenki együtt. Ilyenkor csak konfliktus esetén kell olykor a szülőknek közbe lépni, esetleg a bátortalanabb gyermekeknek segíteni az oldódásban. A négy évesek pedig már többnyire ott hagyhatók két három óra erejéig, ilyenkor az ünnepelt szüleinek egy két jó barát, szülőtárs segít.

- Mind a zsipp zsuppolást, buborékfújást, labdatáncoltatást eljátszhatjuk ezzel a korosztállyal is. Ekkor már a gyermekek veszik át az énekszót, szívesen dalolnak, mondókáznak velünk a játék során.

- Közkedvelt a szobros játék is, melynek lényege, hogy zeneszóra mozognak, táncolnak a gyerekek, ha a zene megáll, meg kell merevedniük, szobrokká válnak.

- Ne szervezzünk versenyfeladatokat vagy kiesős játékokat, inkább építsünk a kisovisok alkotókedvére: akinek kedve van gyurmázhat, vagy celluxal szekrényre rögzített, vagy a padlón elhelyezett nagy postai csomagolópapírra pingálhatnak, filccel, zsírkrétával, vagy festékkel. Az ünnepi ruhák miatt fontos, hogy jó minőségű, ruhából kimosható színeseket használjunk!

- Ha minden képzeletet felül szeretnénk múlni, akkor egy rövid bábos mesével, jelenettel lephetjük meg gyermekünket. Ha van játékos jó barátunk, vagy vállalkozó szellemű párunk, akkor lerövidített és leegyszerűsített formában adjuk elő gyermekünk kedvenc meséjét egy rögtönzött paraván mögül. A forgatókönyvet biztosítótűvel rögzíthetjük a paravános pokróc belső oldalán. Ha nincs hozzá elég bábunk, kérjünk kölcsön az ismeretségi körből, vagy legyen ez gyermekünk szülinapi ajándéka.

- Ha nincs hely paravánhoz, és energia egy ilyen bábműsor összehozásához, nagy meglepetést szerezhetünk gyermekünknek, ha egy bábot megszemélyesítünk. A báb érkezhet szél hátán egy kinyitott esernyővel dudorászva repülve, a látvány és elváltoztatott hangunk rögtön magára vonja a gyerekek figyelmét. Köszönjön, mutatkozzon be, tegye félre az esernyőjét, és mondja el, hogy híre ment az erdőben, hogy egy kisgyereknek ma ünneplik a születésnapját, ez a kisgyerek szeret………….., nem szereti ha,…………., az óvodai jele a………….. ismeritek? Ki lehet az?............Gyerekek vagy az ünnepelt válaszol, erre tovább kérdezget, hogy tényleg őt ünneplitek? Hány éves vagy?De jó és mondd milyen ajándékokat kaptál? Közben persze a többiek nevét is megkérdezgeti, óvodai jelét, kedvenc állatát, tudja e utánozni, milyen hangot ad ki stb. (Ha a társaság nyitott volt a kezdeményezésre, akkor a báb elővehet egy fakanalat, melyben varázserő van.” Abraka dabra- legyen mindenki béka……..!” Igény szerint a varázspálcát átadhatjuk egy-egy vállalkozó szellemű csemetének is. Amikor lohad a figyelem a bábú elteszi a varázspálcát és felkiált, hogy jaj hogy felejthette el, hogy ő tulajdonképpen azért jött, hogy egy kis meglepetést hozzon az ünnepeltnek és vendégeinek. Egy zacskó gumimaci kiosztása után búcsúzik a társaságtól, és további jó időtöltést kíván, majd az esernyőjével dudorászva tovaröppen.

A fent említett ötletek szűk körű, meghitt baráti zsúrtól kezdve a nagyszabású fergeteges hangulatú születésnapokon is egyaránt bevethetők. Mindenkinek úgy jó, ahogy ő, gyermeke és családja jól érzi magát. Nagyon sokféle partin jártam már gyermekeimmel, emlékezetes volt például a Hajógyári sziget csúszdáinál rendezett piknikszerű pokrócos zsúr, amit egy kislány anyukája szervezett, mert a lakásuk nagyon kicsi volt, a lánya viszont sok társat szeretett volna meghívni. A gyermekek számára minden zsúr élmény. A szülő már pusztán azzal, hogy meghívja gyermeke barátait, nagyon sokat tesz, hiszen ezzel azt üzeni hogy a kis ünnepelt fontos, számít, és szeretik, ez a lényeg. Az már csak másodlagos dolog, hogy a szülő, hol szeretné rendezni és milyen programmal készül, a szabad játék ugyanolyan jó, mint az irányított. Tisztelem a játszóházas és Mc Donaldsos összejöveteleket is. Gyermekeim ezeket is nagyon élvezik, annak ellenére, hogy mi mindig otthon tarjuk a zsúrokat három éves koruk óta, mert fontosnak tartjuk a személyességet.

Mire ügyeljünk?

A meghívottak létszáma is a család és a gyermek személyiségének megfelelően változó, egy valamitől azonban óvnám az anyukákat: kiscsoportos gyerekeknél előfordul, hogy az egész csoportot meg szeretnék hívni. Ilyenkor mondjuk el, hogy most csak azokat hívjuk, akikkel sokat szokott játszani, ha másokat is felsorol, nyugtassuk meg, hogy a többieket ha még később is úgy gondolja külön meghívhatja játszani egy másik alkalommal……. Nincs értelme rendszert csinálni abból, hogy egész ovis csoportok, később osztályok jöjjenek, nem is életszerű, meg kell tanulni, hogy vannak közeli és nem annyira szoros barátságok.

A programokkal kapcsolatban fölöslegesnek tartom a tombolát, a vendégek ajándékozását (elég , ha a dekorációnak fellógatott lufiból vihetnek búcsúzáskor). Ha a társaság túlpörög, akkor a végén egy hangulatos diavetítéssel zárhatjuk a zsúrt.

A testvéreknek nem könnyű ez a nap, de ők is örömüket lelik benne, próbáljuk úgy alakítani, hogy az ünnepeltre tudjunk koncentrálni. A nagy testvért be tudjuk vonni az előkészületekbe, adhatunk kisebb feladatokat, lehet ő az készülő harapnivalók főkóstolója, vele hozhatjuk be a tortát, ő fújhatja a kicsiknek a buborékot. Pici testvér esetén jó, ha szervezünk segítséget, vagy bízzuk a nagymamára, ha úgy egyszerűbb. Forrás

Címkék: zsúr, szülinap, baba

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet