A babák négyszer erősebbnek érzik a fájdalmat, mint a felnőttek

Léna | 2019.02.25
És hogy derült ez ki?
Brit kutatók MRI-vizsgálatai azt az eredményt hozták, hogy a csecsemők agya a felnőttekéhez hasonló módon érzékeli a fájdalmat – írja az MTI. Az eredmények ismeretében a szakértőknek valószínűleg át kell majd értékelniük a fájdalomcsillapítást kisgyerekek esetében.
A vizsgálatban az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy fájdalom esetén az agynak ugyanazok a területei válnak aktívvá a csecsemőknél – 20 agyterületből 18 –, mint a felnőtteknél.
A kutatók alvó babák agyáról készítettek MRI-felvételeket, miközben a gyerekek talpát egy speciális pálcával enyhén bökdösték, ezáltal olyan érzést keltve, mintha ceruzával szurkálták volna őket. Összesen 10 egészséges, 1-6 napos csecsemőt, illetve 10, 23 és 36 év közötti felnőttet vizsgáltak.
A csecsemőket MRI-készülékbe helyezték, ahol a többségük elaludt. A felvételeket akkor készítették az agyukról, amikor a talpukat bökdösték. Az eredményeket összevetették a felnőttekével; ekkor derült ki, hogy a csecsemők agya ugyanazt a választ adta az enyhe bökésre, mint amikor a felnőtteket négyszer erősebb fájdalominger éri. Mindez arra utal, hogy a babáknak jóval alacsonyabb az érzékelésküszöbük.
Rebeccah Slater, az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője kifejtette: mivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy mi fáj nekik, vizuális megfigyelések alapján nehéz megállapítani, hogy mijük fáj. Bár vannak, akik azzal érvelnek, hogy a csecsemők agya még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy valójában érzékelje a fájdalmat, a mostani tanulmány azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Ennek ellenére még az 1980-as években is általános gyakorlat volt, hogy a sebészeti beavatkozáson átesett csecsemők nem kaptak fájdalomcsillapító szert, csak izomidegi blokkolót.
Slater szóba hozta, hogy a tavalyi, intenzív osztályon ápolt újszülöttek fájdalomcsillapításáról végzett felülvizsgálat eredménye szerint a csecsemők átlagosan napi 11 fájdalmas beavatkozáson esnek át, de 60 százalékuk semmilyen fájdalomcsillapítót nem kap.
A vizsgálatunk azt jelzi, hogy ezek a gyerekek nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél. Ha végzünk fájdalomcsillapítást a műtéten áteső idősebb gyermekeknél, meg kell vizsgálni azt, hogy a kicsiknek kell-e fájdalomcsillapítót adni.
Címkék:

Hozzászólások

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Most töltötte be az ötödik életévét.

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

A gyermekeket a terápia után egy hónappal elbocsátották a kórházból.

Így nyugtasd meg a síró babát

Így nyugtasd meg a síró babát

Miért sír a baba? Számtalan oka lehet, és ha még akkor is, ha nem beteg.

Torna hasfájós babáknak!

Torna hasfájós babáknak!

A babamasszázs segít hasfájás esetén. A gyakorlatok lazító, feszültségoldó hatásúak, egyben javítják a közérzetet és a koordináló képességet is.

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan le

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

A hideg nedves időjárás nagyon kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának. A gyereket veszélyeztetik a fertőzéseket, főleg közösségben. Néhány tipp segítségével elkerülhetőek a megbetegedések.