Így nyugtasd meg a síró babát

Léna | 2019.03.11

A legtöbb anya és apa magát vádolja, ha a gyermek a legjobb szándék és a legjobban bevált módszer ellenére sem hagyja abba a sírást. Miért sír a baba? Számtalan oka lehet, és ha még akkor is, ha nem beteg. Lehet frontérzékeny, kínozhatja a foga, az étkezések utáni kólika, de lehet, hogy egyszerűen csak nyűgös. Egy idő után egyenesen kétségbeejtő lehet a szülők számára, ha nem tudják megnyugtatni síró csemetéjüket. Íme néhány hasznos tipp segíthet.

Pólya

Számunkra a bepólyázás olyan lehet, mintha kényszerzubbonyt viselnénk. Ám egy sírós, nyűgös, babának maga a megnyugvás: mintha ismét a méhbe kerülne. Pólyázzuk be jól, de ne túl szorosan – apró kezeit és lábait azért ne tudja kiszabadítani.

Megfelelő pozíció

A szülők gyakran tartják a kólikával küzdő babát arccal felfelé – ám ez nem segít rajta. Jobb, ha az arca lefelé néz, a kezünk a hasa alatt, a feje a karon nyugszik. A hasra kifejtett nyomás segíthet a kényelmetlen gázok távozásában.

Fehér zaj

Ha a fehér zajt hallja, mely megnyugtató a számára, a babának olyan érzése lesz, mintha ismét az anyaméhben lenne. Idézzük vissza ezt a kellemes környezetet. Kapcsoljunk ventillátort, tegyük a mosogatógép közelébe a mózeskosarát, kapcsoljuk be a rádiót halk zenére, minden olyasmi jó lehet, amely állandó és halk morajlást kelt.

Shhhh!

Ugyancsak megnyugtató hatással van a babára, ha felvesszük és fülébe suttogunk nyugtató hangokat. Az egyszerű csitítás is tökéletes. Győződjünk meg róla, hogy biztosan hallja nyugtató hangunkat.

Mozgassuk meg!

A babák az anyaméhben hozzászoknak a mozgáshoz. Tegyük be az autóba és utaztassuk egy kicsit, nagy eséllyel el fog aludni. Ha ehhez fáradtak vagyunk, üljünk vele hintaszékbe, rakjuk bele a hintába, vagy egy vibráló, mozgó csecsemőülésbe.

Babamasszázs

Az érintésünk nyugtató hatása garantált. A kólikás babával csodákat tesz a bőr-bőr kontaktus. Azok a kisgyermekek, akiket masszíroznak, tanulmányok szerint kevesebbet sírnak és jobban is alszanak. Csak vetkőztessük le a babát és használjunk lassú, gyengéd mozdulatokat a lábán, karján, hátán, mellkasán és arcocskáján. Nagy valószínűséggel mi magunk is megnyugszunk.

Hordozzuk a babát

Számos kultúrában töltik a kisbabák napjuk nagy részét az édesanyjukhoz kötve, a hordozóban. Ha a babát belerakjuk a bébihordozóba, szorosan hozzánk bújik és egy kis szerencsével szinte rögtön el is alszik. A hordozók a kezünket szabadon hagyják, így miközben elaltatjuk a babát, végezhetünk más tevékenységeket.

Büfiztetés

Sírás alatt a baba túlságosan sok levegőt nyel – ez puffadást okoz és sokat fog szellenteni, no meg csak még jobban sír majd. Büfiztessük gyengéd ütögetéssel a hátán. A klasszikus pozíció, amikor a gyermek feje a vállunk fölött van, működőképes, de a büfinek nyoma maradhat a vállunkon. Okosabb, ha ölünkbe fektetjük arccal lefelé, vagy ültetjük az ölünkben – egyik karunkkal támasszuk a mellkasát és a nyakát.

 

Nézessük meg az orvossal

Ha kételyeink vannak a baba gyakori sírásával kapcsolatban, kérjük ki a doktor tanácsát. Fontos, hogy kizárja a lehetséges orvosi okokat és kiderüljön, hogy nincsen okunk különösebb aggodalomra. Vannak kisbabák, akik egyszerűen csak többet sírnak, mint mások. Tehát következő alkalommal, amikor rázendít, emlékeztessük magunkat arra, hogy egyrészt nem a mi hibánk, másrészt nem lesz ez így örökké.

 

 

Címkék:

Hozzászólások

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Most töltötte be az ötödik életévét.

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

A gyermekeket a terápia után egy hónappal elbocsátották a kórházból.

Torna hasfájós babáknak!

Torna hasfájós babáknak!

A babamasszázs segít hasfájás esetén. A gyakorlatok lazító, feszültségoldó hatásúak, egyben javítják a közérzetet és a koordináló képességet is.

A babák négyszer erősebbnek érzik a fájdalmat, mint a felnőttek

A babák négyszer erősebbnek érzik a fájdalmat, mint a felnőttek

A csecsemők nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél.

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan le

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

A hideg nedves időjárás nagyon kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának. A gyereket veszélyeztetik a fertőzéseket, főleg közösségben. Néhány tipp segítségével elkerülhetőek a megbetegedések.