4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

Léna | 2019.02.01
A hideg nedves időjárás nagyon kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának. A gyereket veszélyeztetik a fertőzéseket, főleg közösségben. Néhány tipp segítségével elkerülhetőek a megbetegedések.
  1. Orrfújás
A kicsik körülbelül 3 éves korukig nem tudják önállóan kifújni alaposan a nózijukat. Meg kell őket tanítani a helyes orrfújási technikára.  A törzset kissé előrehajtva, az egyik orrlyukat befogva fújja ki a levegő, majd ezt a másik orrnyíláson ismételje meg. Amennyiben a váladék sűrű, azt fiziológiás sóoldattal fellazíthatjuk, de a gyulladáscsökkentő orrcseppeket csak kifújás után alkalmazzuk. A legnagyobb hiba, amit a gyerkőcök elkövetnek, hogy mindkét orrlyukat egyszerre fújják, ennek az a veszélye, hogy a váladék még mélyebbre hatolhat, akár az arcüregbe vagy a középfülbe, amely további gyulladást eredményezhet.
  
  1. Vitaminok
A téli időszakban a szervezetnek nagy szüksége van a vitaminokra. Fontos, hogy fogyasszanak minél több gyümölcsöt és zöldséget. A fertőzések fokozottabban igénybe vehetik a szervrendszert, ezért a mesterséges vitaminpótlást is alkalmazhatjuk.
 
  1. Kézmosás
A rendszeres és megfelelő kézmosást már egészen kicsi korban érdemes a gyermekkel tudatni és gyakorolni. A helyes kézmosás menete, melyet minden kicsivel érdemes idejekorán megtanítani: nevesítsük be a kezünket, szappanozzuk be, majd 15-30 másodpercig dörzsöljük, azután folyó víz alatt öblítsük le. Lehetőleg papírtörlőt használjunk, mert a textíliákon előszeretettel telepednek meg a baktériumok. A gyerekek is hordhatnak magukkal kézfertőtlenítő géleket, amelyeket bármikor használhatnak, főleg, ha játszóházba, közösségbe járnak.
 
  1. Immunerősítés
A picik természetes védekező rendszere körülbelül 4 éves korra fejlődik ki, ezért fontos ebben az időszakban megerősítenünk azt.  Az immunrendszer jelentős százaléka a bélflórában található, ennek védelméről probiotikumokkal lehet gondoskodni. Ezek segítenek elpusztítani a kórokozókat és javítják a szervezet ellenálló képességét. A joghurtok, kefirek és sajtok kiválóan alkalmasak erre.
Címkék:

Hozzászólások

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Most töltötte be az ötödik életévét.

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

A gyermekeket a terápia után egy hónappal elbocsátották a kórházból.

Így nyugtasd meg a síró babát

Így nyugtasd meg a síró babát

Miért sír a baba? Számtalan oka lehet, és ha még akkor is, ha nem beteg.

Torna hasfájós babáknak!

Torna hasfájós babáknak!

A babamasszázs segít hasfájás esetén. A gyakorlatok lazító, feszültségoldó hatásúak, egyben javítják a közérzetet és a koordináló képességet is.

A babák négyszer erősebbnek érzik a fájdalmat, mint a felnőttek

A babák négyszer erősebbnek érzik a fájdalmat, mint a felnőttek

A csecsemők nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél.

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan le