Bollywoodi filmek, amiket látnod kell

admin | 2015.06.22

Van a csajos romantikus filmeknek egy külön típusa, melyet lehet nagyon szeretni vagy nagyon utálni... ez pedig nem más, mint az indiai filmgyártás fellegváráról (Bombay) és az amerikai filmközpontból (Hollywood) az 1970-es években összeolvadt  kifejezés, a Bollywood. Ezek a filmek jellemzően ötvözik a romantikus vígjátékokat és a musicaleket, általában elég hosszúak. Nyelvezetükben keveredik az indiai és az angol, ezért legtöbbször csak feliratosan találkozhatunk velük. Most összegyűjtöttük a modern kor legjobb bollywoodi illetve telugu romantikus filmjeit, melyek azok számára is szerethetőek, akik nem ismerik annyira az indiai kultúrát



Mátkaság és legényélet (2004)


Bride & prejudice


A Mátkaság és legényélet nem más, mint az általunk annyira imádott Jane Austen Büszkeség és balítélet című művének modern kori félig indiai, félig amerikai feldolgozása. Csak hogy az angol Elizabeth Bennet helyett főhősünk a makacs Lalita Bakshi (Aishwarya Rai), aki arrogáns kaliforniai sznobnak látja Will Darcyt (Martin Henderson), míg ő a "falu szépe", aki Darcy szerint nem tud semmit a világról...


Ez az a film, amit egyszerűen látni kell!


Bride-and-prejudice



Boldogság (2006)


Happy/Dum

A Happy című romantikus film történetének főhőse Madhumati (Genelia D'Souza), akinek minden álma, hogy orvos legyen belőle, de az édesapja nem különösebben örül annak, hogy lányából tanult nő váljék. Egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően a pizzafutár Bunny (Allu Arjun) véletlenül Madhu tankönyvei közé rejti el egyik barátja szerelmes levelét, amit a lány szigorú politikus apjának okot szolgáltat arra, hogy azonnal férjhez adja őt a rendőrfőnökhöz, így kénytelen az iskolát abbahagyni. Mikor mindez kiderül, Bunny lelkifurdalást érez, hisz miatta került bajba Madhu. A fiú fogja magát, és meglátogatja az újdonsült vőlegényt - követelve a menyegző lefújását. Sikerrel is jár, ám eztán neki kell elvennie Madhu-t és férjként gondoskodni róla és a tanulmányairól.


happy2006




Szívből szóljon: Hadippa (2009)


Dil Bole Hadippa

A falusi Veera (Rani Mukerji) a messzi Pandzsábban különleges tehetséggel van megáldva: ő a legjobb krikett-ütőjátékos az egész környéken. Minden vágya, hogy híres sportoló legyen, ám természetesen mindenki kineveti az álmodozó lányt. Egyszer aztán megadatik a nagy esély: Amritszár csapatát újraszervezi az Angliából hazatérő fiatal edző (Shahid Kapoor), aki a helyi krikettsztárokat semmibe véve válogatást hirdet. Mivel Veerát lányként be se engedik a válogatásra, gondol egy merészet, és férfiruhában, Veer néven újra jelentkezik. Helyzetét azonban bonyolítja, hogy az ifjú csapatkapitánynak egyre jobban megtetszik Veer húga, Veera.


Ha tetszett a Micsoda srác ez a lány című film, akkor valószínűleg ez is fog.

Dil-Bole-Hadippa-2009



Egy halom lakodalom (2010)


Band Baaja Baaraat


Az utolsóéves egyetemista, Shruti (Anushka Sharma) nagy álma, hogy esküvőket hozzon tető, illetve a lakodalmas sátor alá. Ezzel szemben Bittoonak (Ranveer Singh) fogalma sincs arról, mihez kezdjen diploma után. Egyetlen dolgot tud biztosan: nem akar apja akaratának megfelelően hazamenni távoli falujába, hogy átvegye a családi gazdaság irányítását. Pedig már a traktort is megvették neki! A menekülőutat kereső fiú nemes egyszerűséggel Shruti nyakába varrja magát, és a számára teljesen ismeretlen rendezvényszervezés világába csöppen. Az egymást nem kifejezetten szívelő fiatalok közös vállalkozást indítanak, és azt az ambiciózus célt tűzik ki maguk elé, hogy ők lesznek a legnagyobb, a leggazdagabb, a leghíresebb esküvőszervező páros.





100% szerelem (2011)


100% love

Balu (Naga Chaitanya) iskolaelső, nincs vetélytársa, mindenki felnéz rá. Amikor a nénikéjének falusi lánya, Mahalakshmi (Tamannaah Bhatia) megérkezik a családjába, az élete teljesen megváltozik… Szöges ellentétei a fiatalok egymásnak, mégis a közös tanulás összehozza őket. Balu hatalmas egója miatt összevesznek 3 évre…





Szerelemrevalók (2012)


Ishaqzaade 

Gyűlöletbe születtek, de a szerelem lett a végzetük: Pharma (Arjun Kapoor) és Zoya (Parineeti Chopra) szerelmének tragikus története gyakorlatilag megfelel egy modernkori, bollywoodi Rómeó és Júliának. Két ellenséges tábor, két szerelmes fiatal, egy vérre menő háború… A vidéki indiai kisvárost két politikus-dinasztia uralja. A végletekig megosztott településen a hindu Chauhan és a muszlim Qureshi család ádáz ellenségei egymásnak, a politikai szembenállás nemzedékek óta mérgezi viszonyukat. A fiatal generáció tagjai születésüktől fogva gyűlölnek, míg el nem követik azt a végzetes hibát, hogy egymásba szeretnek.


Ha szereted a fegyverropogtatós, akciódús, fordulatokkal teli, nehezen emészthető romantikus filmeket, akkor Neked ajánljuk.


ishaqzaade




Fiatalság bolondság (2013)


Yeh Jawaani Hai Deewani

Bunny (Ranbir Kapoor) és Naina (Deepika Padukone) két teljesen különböző típusú ember. Életük két jelentős állomásán találkoznak: először, amikor befejezve a középiskolát, nem tudják merre induljanak el a nagy világban, majd a felsőfokú tanulmányok után, húszas éveik vége felé ismét összehozza őket a sors. Szembetalálkoznak egykori önmagukkal, megvalósult és be nem teljesült álmaikkal...


Néhányszor megnézős film a tipikus könyvmoly kislányról és a világjáró szívtipróról, de a dalok benne iszonyatosan fülbemászóak.


yeh-jawaani-hai-deewani-2013-661







Humpty Sharma menyasszonya (2014)


Humpty Sharma Ki Dulhania

Ennek a hindi mozinak a női főszereplője Kavya (Alia Bhatt), akit a családja hozzá szeretne adni az Amerikában orvosként dolgozó (és egyébként mindenben tökéletes) Angad-hoz. A fiatal menyasszony az esküvő előtt úgy dönt, hogy neki nem elég jó az otthoni ruhaválaszték, ezért Delhibe utazik unokatestvéréhez, hogy ott vásárolhassa meg magának a megálmodott dizájner ruhát. Itt ismerkedik meg az egyetemista Humpty Sharma-val (Varun Dhawan), akivel kölcsönösen segítenek egymásnak. Szép lassan barátok lesznek, a barátságból pedig szerelem lesz... Ám Kavya kénytelen hazautazni, hiszen a tökéletes vőlegénye napokon belül megérkezik az esküvőjére. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor az őrültül szerelmes Humpty is beállít a barátaival, hogy megakadályozza a mennyegzőt és lecserélje a dizájner vőlegényt egy helyire. Kavya apjától kap 5 napot, hogy bebizonyítsa, miért lenne ő a jobb férj a lány számára, így kénytelen a srác mindennél jobban dolgozni megküzdeni a jövőjéért.


Igazán szórakozható romantikus vígjáték egy fiatal kötelességtudó lányról és egy makacs szerelmes fiúról.

hskd2



Két világ - Házasságom története (2014)


2 States


Krish (Arjun Kapoor) és Ananya (Alia Bhatt) együtt tanulnak az egyetemen. Először csak a tanulásban segítik egymást, aztán összebarátkoznak, végül egymásba szeretnek. Az iskola befejeztével, két évnyi eltitkolt együttjárás után szeretnének összeházasodni, ám Krish tradicionális pandzsábi családból származik, míg Ananya egy büszke tamil bráhmin család sarja, így házasságuk mindkét család számára elfogadhatatlan...


A bollywoodi filmek általában elég vontatottan kezdődnek és rendszerint a sztori második fele az erősebb, itt viszont épp ellenkezőleg működik, nekünk a történet eleje tetszett jobban.


2-states-poster






Ha Te is rajongsz az indiai mozikért, akkor sok szeretettel várunk Bollywoodi filmek című Facebook csoportunkba!


Szereted a táncos filmeket? 


A legjobb táncos filmek I.
A legjobb táncos filmek II.
A legjobb táncos filmek III.


Klasszikusok a filmvásznon sorozatunk eddigi részei:


A szépség és a szörnyeteg
Hamupipőke
Hófehérke


További filmajánló bejegyzéseink:


Legjobb csajos, romantikus filmek
Legjobb karácsonyi csajos, romantikus filmek
Legjobb esküvős filmek
Hűvös esték, jeges filmek
Filmek a szülőségről
Szerelmes szakács filmek
Csajos filmek a divat világából
Jane Austen örök klasszikusai (könyv- és filmajánló)
Családi filmek karácsonyra
Karácsonyi mesefilmek gyerekeknek

Hozzászólások

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

Ki mondta, hogy szülőnek lenni egyszerű?

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Rég nevettem ilyen jót!

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Egy japán hölgy összegyűjtötte a hatékony rendrakás legfontosabb elveit. Érdemes tanulni belőle!

Az én feleségem tényleg szuperanya

Az én feleségem tényleg szuperanya

Egy apa szavai arról, hogy milyennek látja azt a nőt, akivel közösen nevelnek egy háromévest.

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Majdnem meghalt egy kisfiú a pattogatott kukorica miatt - az anyuka mindenkit figyelmeztet, nehogy úgy járjanak mint ők.

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A gyerek nem azért mert rossz: így akar üzenni nekünk.

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Még nem tud beszélni, de a mozdulatai mennyi mindent elmondanak...

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Minden kisgyerek szeret segédkezni a konyhába. A szilvásgombócnál több dolgot is nyugodtan rábízhatsz.

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Nincs több félelem az infúziótól a kórházban, ha alkalmazzák ezt a zseniális ötletet!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Néhány tipp a csomagoláshoz, hogy ne stresszelj az első közös nyaralásotokon a kicsivel!