Csokoládéval a koraszülés ellen
A Yale Egyetem kutatói a koraszülésért felelős preeklampszia kialakulását vizsgálták. A preeklampszia magas vérnyomást, vérrögök kialakulását, májkárosodást és veseelégtelenséget is okozhat, mely ritkán a kismama vagy a baba halálához is vezethet.
A kutatók 2500 nő étkezési szokását vizsgálták meg és azt találták, hogy azoknál, akik több csokoládét fogyasztottak, akár a felére is csökkenhetett a preeklampszia kialakulásának valószínűsége. A meglepő eredményekért ezúttal a kakaóban lévő teobromin nevű vegyület a felelős, mely a vérereket tágítja.
Arra nem tért ki a vizsgálat, hogy a kedvező hatás csak az étcsokoládéra korlátozódik-e, de más kutatások szerint a tejcsokoládé és a fehércsokoládé kevésbé hatásos, hisz több cukrot tartalmaz, míg a kakaó és így a flavonoidok mennyisége kisebb.
A vidám baba titka
A Helsinki Egyetem kutatói kimondottan a terhesség alatt fogyasztott csokoládé hatását vizsgálták. A finnországi kutatók 300 nőt kértek meg arra, hogy terhességük alatt vezessenek naplót, amibe feljegyzik a csokoládéfogyasztásukat és közérzetüket, stressz szintjüket. A vizsgálat nem ért véget a szüléssel, ugyanis a gyerekek világrajötte után 6 hónapig a babák hangulatát is feljegyezték.
A kutatók a feljegyzések alapján megállapították, hogy sokkal nyugodtabbak, vidámabbak és mosolygósabbak voltak a babái azoknak a nőknek, akik terhességük alatt rendszeresen, akár napi szinten fogyasztottak csokoládét.
A kutatások azt is igazolták, hogy a kismamák kevésbé stresszesek, ha terhességük alatt csokoládét fogyasztanak. A nyugodtabb anyukáknak pedig köztudottan a gyermekei is kevésbé félősek és zaklatottak, mint azoké, akik kerülik az édességet vagy alig ettek.
Az eredményekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a csokoládéfogyasztás és a kisbabák viselkedése, hangulata között nem feltétlen beszélhetünk közvetlen kapcsolatról, hisz más tényezők is szerepet játszhatnak benne. A csokoládé és boldogsághormonok kapcsolatához azonban nem férhet kétség.
Hozzászólások