- Lelkiismeret-furdalásom van, amiért 37 és fél évesen szülök először - Tényleg felelőtlen az ilyen nő?

Vivien Ecsédi | 2017.08.15

Miért bánnak eretnekként azzal, aki 40 éves kor körül szül? A pszichológus és az orvos segítenek kizárni a károgók véleményét.

homokora

Vagy azért, mert a körülmények így hozták, vagy tudatos döntésből, de sok nő csak 35-37 éves kor felett vagy még később jut el a gyermekvállalásig. A köztudatban élő, kor jelentette kockázat már önmagában is okoz feszültséget a negyven felé babát vállalókban, de a környezet is hajlamos ilyenkor heves károgásba fogni.

 Egy kismamafórumon egy várandós nő írta, akit környezete a kései anyává válás miatt támadott.

Lelkiismeret-furdalásom van, amiért 37 és fél évesen leszek először anya, kaptam bántásokat, és rosszul viselem lelkileg, miért kell megszólni? Betegség, rossz, régi párkapcsolat stb. miatt sajnos nem tudtam, nem voltam kész, és nem volt megfelelő alkalom ahhoz hogy én fiatalabb korban szüljek. Megkaptam már azt, hogy miért kellett ennyit várni, megkaptam azt, hogy akkor egyke lesz, az nem jó, hiszen nem tudok már másikat bevállalni, és így tovább. Körülöttem mindenkinek van már gyereke, több is ebben a korban, fiatalon szülték az elsőt, és valahogy kirekesztve éreztem magam sokáig. Még anya is mondja, hogy nem lesz majd, aki vigyázzon rá, ha én nem tudok otthon maradni mindig a gyerekkel (60 elmúlt már anya), hogy nem lesznek nagyszülei, és sorolhatnám. Miért ilyenek az emberek?

Sok 35-37 felett gyermeket vállaló nő kapja nagy dózisban a fentieket, ami beárnyékolja az örömteli időszakot. Lelkifurdalást éreznek, féltik a babát és önmagukat, hibás döntésként kezdik értékelni a gyermekvállalást. A gyötrődésnek azonban fontos hamar elejét venni. A pszichológus, Acosta Sára válaszai segítenek az anyáknak, hogy a jóra koncentrálhassanak a károgók megjegyzései és a felesleges önmarcangolás helyett. A szülész-nőgyógyász Dr. Oláh Orsolyát ugyancsak megkérdeztük a kor tényezőjéről a gyermekvállalásban.

A gyermekvállalás szabadsága

- Először is szeretném leszögezni, hogy a szülés nem elvárható senkitől. Van, aki szinte egész élete során arra vágyik, hogy gyermeke lehessen, másnak ez a vágy később jön el, vagy esetleg nem adódott lehetősége rá korábban, de olyanok is vannak, akik egyáltalán nem terveznek gyermeket vállalni. Egyikben sincs semmi szégyellnivaló, hisz mind mások vagyunk, különböző tapasztalatokkal, személyiséggel, vágyakkal. Nincs jogunk tehát nyomást gyakorolni a körülöttünk élőkre, és rájuk erőltetni egy általunk helyesnek gondolt életformát vagy családmodellt - mondta el a pszichológus elöljáróban.

Akik vállalnak gyereket, de későre tolódik az időpont, azokat sajnos sokszor éri támadás, pedig manapság ez egyre gyakoribb jelenség.

- Manapság egyre több nő szül 30-35 éves kor fölött, miközben csökken a húszas éveik elején szülők száma. Ez ma már, a fejlődő orvostudománynak köszönhetően egyre kisebb kockázattal jár, lehetővé téve a szülőknek, hogy jobban felkészüljenek a gyermekvállalásra, megvárják, amíg úgy érzik, készen állnak rá mind mentálisan, mind a karriert és anyagi hátteret szem előtt tartva.

Lelkifurdalásra nincs ok

Az internet rémisztgető cikkei és önjelölt szakértői fórumhozzászólásai, valamint a környezet megjegyzései csak tovább fokozzák a kismamában egyébként is jelen lévő aggodalmakat, ráadásul, mint a fent idézett bejegyzés is megmutatta, sokan éreznek lelkiismeret-furdalást a kitolódott gyerekvállalás miatt.

- Ne érezzen lelkifurdalást, aki 35 éves kor fölött szül: kutatások szerint az idősebben szülő nők érzelmileg stabilabbak és magabiztosabbak a terhesség alatt, nagyobb élettapasztalattal rendelkeznek - ami a szülői készségekben is megmutatkozhat -, jobb anyagi feltételeket tudnak teremteni gyermeküknek, és sokszor felkészültebbek, mint fiatalabb társaik. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy fiatalon nem lehet valaki felkészült és tudatos, azonban általánosságban idősebb korban ezek a feltételek még inkább adottak - nyugtatta meg a várandósokat a pszichológus.

A rosszalló megjegyzéseket és negatív jóslatokat, persze, nehéz kiszűrni. A pszichológus szerint mégis meg kell próbálni.

- Nem érdemes foglalkozni a károgókkal. Akinek az a legnagyobb baja, hogy a kismama nem túl idős-e 37 évesen a gyermekvállaláshoz, az saját magáról árul el valamit. Elképzelhető, hogy az adott személy bele lett hajszolva a szülésbe, holott még nem érezte magát késznek rá. Az is lehet, hogy nem elég nyitott arra, hogy a sajátjától eltérő életformát is el tudjon képzelni. Ezt azonban semmiképp nem szabad magunkra venni. Egy gyermek érkezését várjuk: nem hagyhatjuk, hogy ezt az örömöt mások pesszimizmusa és negatív megjegyzéseik beárnyékolják - mondta Acosta Sára.

Így látja a nőgyógyász

A szülész-nőgyógyásztól is szerettük volna megtudni, hogyan látja a negyven körüli gyermekvállalás kérdését orvosi szemmel.

- A magyarországi várandósgondozásban jelenleg a negyven év feletti életkor jelenti a veszélyeztetettséget. Negyven év felett a várandósság és a szülés alatti lehetséges szövődmények legtöbbjének nő a kockázata, de ez ne tartson vissza senkit a gyermekvállalástól. A magyarországi várandósgondozás szigorúbb a legtöbb nyugati országénál, több megjelenés és több vizsgálat van előírva, így az esetek legnagyobb részében minden kockázatra időben fény derül, és a veszélyeztetett várandósokat szorosabban is követjük, nehogy valami baj legyen. Az egészségügy jelenlegi fejlettségi szintje lehetővé teszi, hogy a császármetszés időben elérhető legyen minden olyan esetben, amikor gyors beavatkozásra van szükség - mondta dr. Oláh Orsolya.
pocak-tea

A várandósság szakasza mellett a szülés kapcsán is felmerülnek kérdések. Az orvos hangsúlyozta a kockázatokat:

- Kiemelném, hogy az életkor előrehaladtával a szövetek rugalmassága csökken, így egyre gyakoribbak a hüvelyi szüléseknél a harmad- és negyedfokú gátrepedések, a medencefenéki izomzat és a kötőszövet sérülése, a következményes végbélzáróizom-sérülések, melyek korrekciója néha nem egyszerű, több országban a nagyobb intézményeknek ezeknek a sérüléseknek a követésére külön szakrendeléseik állnak rendelkezésre - úgynevezett perineal tear clinics.

Természetesen a hüvelyi úton történő szülés negyven felett sincs kizárva, még a kockázatok ismeretében sem. A szülész-nőgyógyász így fogalmazott:

- Ez persze nem azt jelenti, hogy negyven év felett mindenkinél császármetszést kell végezni, sőt! A hüvelyi szülésélmény semmihez sem fogható, nem kell ettől elriadni. Viszont ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni szülés alatt a gátvédelemre, a kitolási szakasz fokozatosságára, a várandósság alatt a medencefenéki izomzat karbantartására, a rendszeres gátizomtornára, a gát felkészítésére akár speciális eszköz segítségével. És ha mégis úgy ítéli meg a kezelőorvos, hogy császármetszésre van szükség, nem kell elkeseredni, mert ezt a döntést a kismama és a baba érdekében hozzák meg - zárta gondolatait dr. Oláh Orsolya.

Forrás: femina.hu

Hozzászólások

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Ha már ovisok vagytok, vagy most készül oviba a gyerek, mindenképpen olvasd el. Egy tapasztalt óvónéni szinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről.

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

A cirkusz, a nyilvános megszégyenítés senkinek nem hiányzik... De vajon rád szólhat-e a biztonsági őr, vagy számíthatsz-e akármilyen szankcióra, ha a ki nem fizetett árut megeszi/megissza a gyereked?

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Bár csak július 1-től lehet igényelni, már most beindult a keresés.

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

Jó tudni: ebben a pillanatban is több millió kórokozó lehet a kezeden.

Meg fogsz lepődni, mi a harmadik leggyakoribb gyerek betegség Magyarországon!

Meg fogsz lepődni, mi a harmadik leggyakoribb gyerek betegség Magyarországon!

Fiú gyermekeknél gyakoribb és elsőszülöttek körében is gyakrabban figyelték meg.

Meg fogsz lepődni, mi a harmadik leggyakoribb gyerekbetegség Magyarországon

Meg fogsz lepődni, mi a harmadik leggyakoribb gyerekbetegség Magyarországon

Fiú gyermekeknél gyakoribb és elsőszülöttek körében is gyakrabban figyelték meg.

Gyerekek, akik belülről ragyognak

Gyerekek, akik belülről ragyognak

- Szerinted én jó vagyok? Úgy értem, rendben vagyok? - mutatott magára - Néha olyan másnak érzem magam...

Meghalt egy egyéves kislány, mert az anyukája felügyelet nélkül hagyta a fürdőkádban

Meghalt egy egyéves kislány, mert az anyukája felügyelet nélkül hagyta a fürdőkádban

Ikertestvérével fürdött, miközben az anya kiment telefonálni. 47 percig telefonált!

A testvérharcok elkerülése nem is olyan egyszerű

A testvérharcok elkerülése nem is olyan egyszerű

A legtöbb szülő nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy gyerekei harcolnak, bántják egymást. A szakember szerint vannak jó megoldások.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.