Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Vastag Anikó | 2019.02.05

Amíg a kicsi nem tanul meg járni, nem kell neki cipő, azzal csak kikapcsoljuk a talp funkcióit, mert nem tud a lábával karmoló, kapaszkodó mozgást végezni.
Ha hideg van, adjunk rá tapadókorongos zoknit, melegben lehet mezítláb is. A cipő akkor kell, ha a gyerek jár. A lakáson belüli mozgást nem nevezhetjük járásnak, ott egy kicsit szaladgál, majd felmászik valahová, aztán leül, esetleg mászik. A lakásban nem sétálgat a kicsi, oda nem kell cipő.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy teljes értékű lábbeli legyen a gyermeken. Zárt, kemény kérge legyen, hogy a sarkat jól tartsa.
Fontos, hogy a kicsik minden lábujja kényelmesen helyezkedhessen el benne. A zokni se legyen feszes, ne szorítsa össze a gyerek ujjait. A cipő talpa legyen egyenes. Lehet benne esetleg egy kis emelés a lábboltozat helyén, de ne magas. Ha a lábboltozatot alátámasztjuk, az izomzat nem fejlődik megfelelően, éppen ezért ma már nem tartják megfelelőnek a régebben olyan divatos, betétet tartalmazó cipőket.

Legfontosabb elvárások a gyerekcipőkkel szemben, amit mindenképpen szem előtt kell tartani:

  • Kényelmes legyen
  • Ne fülledjen be, ne izzadjon a láb - készüljön természetes anyagból
  • Könnyű legyen fel-le venni
  • Legyen strapabíró
  • Legyen puha a talpa, tartsa meg a sarkat, és semmiképp ne csússzon
  • Ne ázzon be, tartsa melegen a lábat.
A legjobb gyerekcipő márkák a gyakorló szülők szerint

Egészen kicsiknek közkedvelt márka az Elefanten és a Liliputi. Ezek mindegyikének puha talpa van, majdnem olyan, mintha a gyerek mezítláb járna, s az, – mint tudjuk – a legegészségesebb.
Nagyon sokan szeretik a supinált cipőket, azaz azt a lábbelit, melyben egy afféle kis beépített ék biztosítja, hogy a láb ne tudjon befelé dőlni. Supinált cipőket a Supy, Supi +, Szamos, Salus, Maus, Dr. Leo gyártók készítenek, a szülők legnagyobb megelégedésére. Sok ortopéd orvos ajánlja ezt a megoldást, amiről fontos tudni, hogy ezek a cipők rendelkeznek egy fajta tanúsítvánnyal, miszerint egészségvédő termékek, így az Önkéntes Egészségbiztosítással rendelkezők megvehetik ezeket a lábbeliket az egészségbiztosításuk terhére.

A babaesgyerekcipo.hu oldal szerint.legjobb gyerekcipő márkák egyike a szülők véleménye alapján a D.D. Step, mely igazán alkalmazkodik a különféle igényekhez: mind széles, mind keskeny lábfejre tudnak cipőt ajánlani, valamint a magas lábfejű gyerekek részére is tudnak segítséget nyújtani. A cipők kényelmesek, tetszetősek, gumitalpuk jól bírja az igénybevételt.

Az Asso gyerkcipő magyar gyártó, mely zömmel olasz bőrből készíti a termékeit, közkedveltek a cipőik, az egyik legjobb tulajdonságuk a tartósság.
A Siesta cipőket már több generáció is végighordta, nevük egyet jelent a minőségi gyerekcipővel, igaz ma már Richerként kerül forgalomba.
A Szamos kölyök cipői is magyar gyárban készülnek, igen jó minőségben. Fő jellemzőjük szintén a tartósság, és nem árt tudni, hogy minden Szamos cipő megvásárolható egészségpénztári keretből.
A Superfit és a Primigi gyerekcipői osztrák és olasz termékek, könnyű, puha talpú kivitelükkel kerültek be a legjobb gyerekcipő márkák táborába.
A Ponte20 termékeit is jó szívvel ajánlják az ortopéd orvosok.Egy új technológia következtében ezeken a cipőkön észrevehetetlen a szupináció, mert az 5mm szupinálást a talp belsejében helyezik el.

A Ponte20 cipők orr-része tágas és magas, ezáltal az ujjak kényelmesen tudnak elhelyezkedni. A lábbelik magas minőségű bőrből készülnek, akárcsak azok bélése.

FONTOS! Ha gyermekünk lábának valamilyen ortopédiai elváltozása van, akkor kérjük ki ortopéd orvos véleményét a cipőviseléssel kapcsolatban!

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet