Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Vastag Anikó | 2019.02.05

Amíg a kicsi nem tanul meg járni, nem kell neki cipő, azzal csak kikapcsoljuk a talp funkcióit, mert nem tud a lábával karmoló, kapaszkodó mozgást végezni.
Ha hideg van, adjunk rá tapadókorongos zoknit, melegben lehet mezítláb is. A cipő akkor kell, ha a gyerek jár. A lakáson belüli mozgást nem nevezhetjük járásnak, ott egy kicsit szaladgál, majd felmászik valahová, aztán leül, esetleg mászik. A lakásban nem sétálgat a kicsi, oda nem kell cipő.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy teljes értékű lábbeli legyen a gyermeken. Zárt, kemény kérge legyen, hogy a sarkat jól tartsa.
Fontos, hogy a kicsik minden lábujja kényelmesen helyezkedhessen el benne. A zokni se legyen feszes, ne szorítsa össze a gyerek ujjait. A cipő talpa legyen egyenes. Lehet benne esetleg egy kis emelés a lábboltozat helyén, de ne magas. Ha a lábboltozatot alátámasztjuk, az izomzat nem fejlődik megfelelően, éppen ezért ma már nem tartják megfelelőnek a régebben olyan divatos, betétet tartalmazó cipőket.

Legfontosabb elvárások a gyerekcipőkkel szemben, amit mindenképpen szem előtt kell tartani:

  • Kényelmes legyen
  • Ne fülledjen be, ne izzadjon a láb - készüljön természetes anyagból
  • Könnyű legyen fel-le venni
  • Legyen strapabíró
  • Legyen puha a talpa, tartsa meg a sarkat, és semmiképp ne csússzon
  • Ne ázzon be, tartsa melegen a lábat.
A legjobb gyerekcipő márkák a gyakorló szülők szerint

Egészen kicsiknek közkedvelt márka az Elefanten és a Liliputi. Ezek mindegyikének puha talpa van, majdnem olyan, mintha a gyerek mezítláb járna, s az, – mint tudjuk – a legegészségesebb.
Nagyon sokan szeretik a supinált cipőket, azaz azt a lábbelit, melyben egy afféle kis beépített ék biztosítja, hogy a láb ne tudjon befelé dőlni. Supinált cipőket a Supy, Supi +, Szamos, Salus, Maus, Dr. Leo gyártók készítenek, a szülők legnagyobb megelégedésére. Sok ortopéd orvos ajánlja ezt a megoldást, amiről fontos tudni, hogy ezek a cipők rendelkeznek egy fajta tanúsítvánnyal, miszerint egészségvédő termékek, így az Önkéntes Egészségbiztosítással rendelkezők megvehetik ezeket a lábbeliket az egészségbiztosításuk terhére.

A babaesgyerekcipo.hu oldal szerint.legjobb gyerekcipő márkák egyike a szülők véleménye alapján a D.D. Step, mely igazán alkalmazkodik a különféle igényekhez: mind széles, mind keskeny lábfejre tudnak cipőt ajánlani, valamint a magas lábfejű gyerekek részére is tudnak segítséget nyújtani. A cipők kényelmesek, tetszetősek, gumitalpuk jól bírja az igénybevételt.

Az Asso gyerkcipő magyar gyártó, mely zömmel olasz bőrből készíti a termékeit, közkedveltek a cipőik, az egyik legjobb tulajdonságuk a tartósság.
A Siesta cipőket már több generáció is végighordta, nevük egyet jelent a minőségi gyerekcipővel, igaz ma már Richerként kerül forgalomba.
A Szamos kölyök cipői is magyar gyárban készülnek, igen jó minőségben. Fő jellemzőjük szintén a tartósság, és nem árt tudni, hogy minden Szamos cipő megvásárolható egészségpénztári keretből.
A Superfit és a Primigi gyerekcipői osztrák és olasz termékek, könnyű, puha talpú kivitelükkel kerültek be a legjobb gyerekcipő márkák táborába.
A Ponte20 termékeit is jó szívvel ajánlják az ortopéd orvosok.Egy új technológia következtében ezeken a cipőkön észrevehetetlen a szupináció, mert az 5mm szupinálást a talp belsejében helyezik el.

A Ponte20 cipők orr-része tágas és magas, ezáltal az ujjak kényelmesen tudnak elhelyezkedni. A lábbelik magas minőségű bőrből készülnek, akárcsak azok bélése.

FONTOS! Ha gyermekünk lábának valamilyen ortopédiai elváltozása van, akkor kérjük ki ortopéd orvos véleményét a cipőviseléssel kapcsolatban!

Hozzászólások

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is d

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Most ne a cipőfűzés, fogmosás, köszönés tanítására gondolj: az érzelmi nevelés legalább olyan fontos, mint a testi.

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Alighanem ártatlan, mindenkit megmosolyogtató posztnak szánták, sokakban azonban komoly ellenérzéseket váltott ki az a kép, amit a Medical Shots Twitter-oldala osztott meg, és amin egy kislány és egy kisfiú látható.

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Egy hazai felmérés szerint a kisgyermekek 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Több mint vicces!

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

A sajt kihívás lényege, hogy a kisgyerekes szülők ahelyett, hogy azt mondanák, „csíííz” (vagyis sajt), konkrétan egy sajtszeletet vágnak gyanútlan gyermekeik arcába.

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Új részek készülnek a legendás meséből.