Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Léna | 2019.02.08
Tudta, hogy a magzat első működő szerve nem az ultrahangon olyan csodálatosan látható dobogó szíve, hanem a füle? A csecsemők és kisgyermekek testi és szellemi fejlődésének alapvető feltétele a hallás, ezért a csökkenésére utaló első jellel orvoshoz kell fordulni. A fül már a megtermékenyítés után egy héttel működni kezd, valójában mikroszkóppal már azelőtt láthatóak kezdeményei, mielőtt az embrió az anyaméhbe beágyazódna.

Valódi hallásról a magzat 14 hetes korától beszélhetünk, a hallás szerve a csiga, 20 hetes korára felnőtt méretű lesz, a belső fül teljesen kifejlődik. A 22. terhességi hétre az összemosódó zajból kiválnak az egyes hangok, és a magzat már a hallásával is érzékeli a külvilágot, egyre több mindenre reagál. Édesanyja hangját vagy a zenét kedveli, de a hirtelen, hangos robajoktól megijedhet, még méhen belül is. Természetesen minden hang tompábban jut el hozzá a hasfalon és a magzatvízen keresztül, mintha például befognánk a fülünket.

Amikor tehát megszületik a baba már hall, de még nem tudja feldolgozni a hallottakat. Fontos, hogy a szülők sokat beszéljenek hozzá, ismételjenek, így elegendő hanginger éri a babát ahhoz, hogy az agy és a belső fül közötti idegösszeköttetések szaporodjanak, és folyamatosan fejlődjön a hallópálya. Egy hónapos korára a csecsemő igyekszik minél több információt összegyűjteni az őt körülvevő történésekből, így tud szellemileg fejlődni. Főként a magas tónusú hangokra figyel, idővel az édesanyja, édesapja hangját felismeri, de a váratlan, erős zajoktól összerezzen.

Nem buta, csak nem hall

Három hónapos korában már a hang fele fordul, örül a kedves hanglejtésnek, ha szólítjuk odafordítja a fejét, mosolyog. Öt hónaposan már a hangok forrását is megkülönbözteti, felismeri a nevét, valószínűleg még azt is tudja, ha róla beszélünk. Összességében mintegy másfél évig tart, amíg a folyamatosan fejlődő, szaporodó idegrostok hallópályává egyesülnek, és a gyermek megtanulja „használni” a fülét.

Baj van? Nem hall?

Veleszületett halláscsökkenés ezer újszülöttből egy-két csecsemőnél fordul elő, mely lehet siketség vagy súlyosabb nagyothallás. Ép hallás nélkül nem alakulhat ki a beszédfejlődés! Ennek értelmében pedig jó hallás nélkül közvetve a szellemi fejlődés is elmarad, ha nem fedezzük fel és korrigáljuk időben. Tekintettel arra, hogy egy újszülött nem képes tudatosan, precízen reagálni az ingerekre, ezért ebben a korban objektív hallásvizsgálati módszerekre van szükség. A korábban használt Bárány-féle lármadob sem a halláscsökkenés mértékét, sem oldaliságát nem tudta meghatározni. Mintegy 10 éven át Magyarországon is az otoakusztikus emisszió kötelező szűrőmérését végezték az újszülött osztályok még a baba hazabocsájtása előtt. Ennél a vizsgálatnál az alvó újszülöttön, az ő reagálása nélkül kapható információ az esetleges halláskárosodás fennállásáról és annak oldaliságáról. Ezen írás aktualitása, hogy 2015. szeptember 1-jétől érvényben lévő törvény szerint már BERA vizsgálat (hanginger kiváltotta agytörzsi potenciálmérés) lett a csecsemőkori hallásvizsgálat kötelező módszere a szülészeteken. Cél, hogy 6 hónapos koráig minden nem halló csecsemőt kiszűrjenek, és a megfelelő ellátó intézménybe kerüljön rehabilitációra.
Kisgyermekkorban is legyen résen a szülő


A 2-12 éves korban kialakuló gyermekkori halláscsökkenések hátterében számos fül-orr-gégészeti betegség, vagy egyéb ok állhat, ennek megállapítása a fül-orr-gégész és/vagy audiológus orvos feladata. Ebben az életkorban is fontos a háttérben álló betegségek szanálása, mert egy gyermek a halláscsökkenése miatt nagyon lemarad az óvodai és iskolai teljesítésben, beszédfejlődésben. Sokszor egy rosszabb hallásra a logopédiai probléma hívja fel a figyelmet, vagy hogy a gyermek visszakérdez, már magától hangosítja a tévét. A szülő szép, artikulált beszéddel, szókincset gazdagító mesékkel támogathatja gyermekét, de az imént említett jelek esetén észlelnie kell a problémát a gyermek helyett, és feltétlen fül-orr-gégészeti, audiológiai vizsgálatra kell vigye.

Halláscsökkenésre utaló jelek

  • tapsra nem rezzen össze
  • 5-6 hónaposan sem nevére, sem más zajra nem reagál
  • 6-10 hónaposan nem érti meg a nevét
  • 10-15 hónaposan nem teljesít feladatokat (pl. nem mutat rá a kutyára), mert nem hall
  • beszédfejlődése az átlagostól elmaradt
  • gyakran visszakérdez
  • félénkség, gátlásosság
  • magatartási zavarok
forrás
Címkék:

Hozzászólások

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is d

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Most ne a cipőfűzés, fogmosás, köszönés tanítására gondolj: az érzelmi nevelés legalább olyan fontos, mint a testi.

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Alighanem ártatlan, mindenkit megmosolyogtató posztnak szánták, sokakban azonban komoly ellenérzéseket váltott ki az a kép, amit a Medical Shots Twitter-oldala osztott meg, és amin egy kislány és egy kisfiú látható.

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Egy hazai felmérés szerint a kisgyermekek 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Több mint vicces!

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

A sajt kihívás lényege, hogy a kisgyerekes szülők ahelyett, hogy azt mondanák, „csíííz” (vagyis sajt), konkrétan egy sajtszeletet vágnak gyanútlan gyermekeik arcába.

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Új részek készülnek a legendás meséből.