Nem könnyű igazán jó tanácsod adni, hiszen nehéz az egészséges táplálkozás alapelvei betartása mellett pénztárcakímélő megoldást ajánlani, amikor sem a kínálat, sem a minőség nem olyan, mint a tavaszi, nyári hónapokban.
Melegházi növények
Egyes hazai zöldségek és gyümölcsök jól tárolhatók hűvös, száraz helyen (pincében, spájzban), azonban minőségük és élvezeti értékük a tárolás hatására jelentősen csökken. Az üvegházakban termelt és érlelt zöldség-gyümölcsök zamatanyaga nem éri el a frissekét, de a hosszan tárolt hazainál talán mégiscsak jobbak. Sokat hallunk a melegházakban, fóliákban a gyorsabb érés miatt használt műtrágyáról ill. a meleg víz áramoltatásához használt gázokról, ezek hátrányairól. Mielőtt teljesen kizárnád étrendetekből az üvegházban termelt zöldségeket, gyümölcsöket, eloszlatjuk a kételyeket! Szakemberek szerint az áramoltatott gázok nem jutnak el a növényekhez, így károsodást sem okoznak. A műtrágyázást is szigorúan szabályozzák, a szüretelés ideje csak egy bizonyos idő letelte után lehetséges, és hidd el, ezt ellenőrzik is! Nyugodtan adhatsz tehát a kicsinek is a fóliás zöldségekből, az egészségét ezzel nem károsítod, viszont lehet, hogy nem fog neki ízleni, mert nem annyira ízletesek, mint a frissek. A bennük lévő vitaminokat és ásványi anyagokat úgy őrizheted meg, ha rövid ideig gőz fölött párolod vagy kuktafazékban készíted el őket.
Fagyasztott zöldség-gyümölcs
A friss zöldségek és gyümölcsök szerkezete fagyasztás során kisebb mértékben módosul, mint például befőzés során. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk a feldolgozás során mindössze kb. 5-15 százalékkal csökken, ezért nagyon fontos, hogy mindig a leírtak szerint süssük-főzzük-pároljuk ezeket a mirelit-készítményeket. Ne öntsd ki a felengedés során keletkező zöldségek levét, és figyelj rá, hogy ne fagyaszd újra a már kiengedett termékeket!
A mirelit zöldségek-gyümölcsök nagy segítséget jelentenek a téli és a kora tavaszi időszakban, amikor egyébként kevés friss termék áll rendelkezésünkre. Viszonylag nagy biztonsággal fogyaszthatók ezek az ételek, akár a babádnak is készíthetsz belőle pépeket, főzelékféléket. Válaszd azonban azokat, amelyek stabilizátorokban és tartósítószerekben, E-betűs adalékokban szegények.
Import növények
Az infrastruktúra dinamikus fejlődésének köszönhetően a külföldről származó zöldségek és gyümölcsök néhány napon belül eljutnak a megrendelőkhöz, egyes fajtái azonban csak egy ún. utóérlelési folyamat után kerülnek a polcokra ill. a fogyasztók kosarába. Ez a folyamat a gyümölcsök vitamintartalmát nem befolyásolja. Fontos azonban, hogy szakszerű legyen a tárolása a növényeknek, hiszen minőségük csak akkor lesz megfelelő.
Európa és a világ más tájain eltérő a talaj, eltérőek a levegőben lévő szennyeződések, a felhasznált permet- ill. érlelőszerek, a baktériumflórák, a felületükön élő mikrobatartalom szempontjából, ezért fordíts fokozott figyelmet az import áruk fogyasztás vagy feldolgozás előtti tisztítására. A legjobban teszed, ha minden külhoni gyümölcsöt megmosol fogyasztás előtt, attól függetlenül, hogy héját később eltávolítod-e vagy sem. Ne add a kicsi kezébe mosatlanul az egész banánt, narancsot, citromot, az egzotikus gyümölcsfélékkel pedig óvatosan, egyesével próbálkozzatok!
Befőttek
Sok baba szereti a barackot, a meggyet, a cseresznyét, azonban ne felejtsd el, hogy a készen kapható befőttek általában bővelkednek finomított cukrokban és tartósító szerekben. Ha magad készítesz befőttet, válaszd a minél érettebb gyümölcsféléket, így kevesebb cukrot kell hozzáadnod, de még jobb, ha egyszerűen megmosva, kiválogatva bezacskózod a gyümölcsöket, amelyekből télen is ízletes, vitaminokban gazdag turmixokat, szószokat készíthetsz.
Konzervek
Generációk nőttek fel konzerveken, azonban mi továbbra sem ajánljuk, hogy kisbabád konzervekkel tápláld. Amennyiben mégis ezt a lehetőséget választanád, alaposan tanulmányozd a címkét E-betűk, tartósítószerek és más szintetikus hozzávalók után kutatva! Ha teheted, válaszd inkább a fagyasztott verziót!
Télen is frissen
Az import termékek, a fagyasztott, konzervként vagy befőttként kapható zöldségek és gyümölcsök helyett javasoljuk, hogy próbálj mindig az idénytermékek közül válogatni. Ősszel debütál a sütőtök, a savanyú káposzta, a cékla, szárított állapotban egész télen finomak és egészségesek a borsó-, a bab- és a lencsefélék. Válaszd a vörös vagy a barna lencsét, a felesborsót, a sárgaborsót vagy szárazbabot. Főzd puhára, majd turmixold le őket, hígítsd megfelelő sűrűségűre saját levével, és máris kész a finom és laktató főzelék. A hagymafélékből finom krémleveseket készíthetsz, ezekből általában egész évben kapható a magyar föld termése. A tök, a sóska, a spenót, a sárgarépa és a zöldborsó kiválóan fagyasztható bármilyen adalékanyag nélkül, készülj fel már terhességed idején az ínségesebb, téli hónapokra! Az első bébiételek alapját képező alma és a burgonya télen is kapható, igaz, a hosszabb tárolás miatt csökken élvezeti értékük, de ezekből is próbálj – szó szerint – bespájzolni valamennyit télire!
Hozzászólások