A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen. Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátol bizonyos szívfrekvencia zavarokat, szabályozza a vérnyomást.
A megfelelő magnézium bevitel mennyisége nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligramm. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Ám bizonyos esetekben magnéziumpótlásra lehet szükség, hogy az ásványi anyag hiánya ne okozzon betegségeket.
A magyar nők fele szenved hónapról hónapra az úgynevezett premenstruációs szindrómától (PMS), 10 százalékuknál pedig olyan súlyos tüneteket okoz, ami a magánéletüket és a munkaképességüket is veszélyezteti. Tünetei a görcsös fájdalom mellett hangulatingadozás, levertség és depresszió. Fokozottan jelentkezhet hangulatingadozás, ingerlékenység a terhesség alatt is.
Vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a PMS-ben szenvedő nők vérében a magnézium szintje alacsonyabb, mint tünetmentes társaiknál. Terhesség és szoptatás alatt pedig a kisbaba növekvő magnézium felvétele csökkenti az anya magnézium szintjét. Bár az ásványi anyag természetes táplálkozással is bevihető, ilyen esetekben szükség lehet további magnéziumpótlásra.
Nemcsak étrendváltoztatásra, hanem az ételek elkészítési módjának megváltoztatására is szükség van, hogy növeld a szervezetedbe bevitt magnézium mennyiségét. Mivel a magnézium-sók oldódnak a vízben, a gyakran hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkentjük az ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnézium tartalmú ételeket, illetve érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A „túlfinomított” gabona alapú termékek (a fehérkenyér, finom pékáruk) túlzott fogyasztása is a magnézium bevitel csökkenéséhez vezet.
A legfontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a különféle hüvelyesek, halfélék és a csonthéjas gyümölcsök. Fontos a megfelelő magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása is. Amennyiben szükséges, vény nélkül kapható gyógyszerrel is segítheted szervezeted magnéziumpótlását. Érdemes olyan készítményt választani, amelyik szerves savat (például orotátot) is tartalmaz, hiszen ez fokozza a magnézium felszívódását a szervezetben.
Hozzászólások