Panorama™ teszt

admin | 2015.11.19

A Panorama™ teszt a PentaCore Laboratóriumban érhető el. A vizsgálat segítségével anyai vérből tudunk a magzat egészségéről nyilatkozni. Egy kismama szemszögéből szeretnénk bemutatni a tesztet.


L.A. várandós: 37 éves vagyok és 12 hetes terhes. Hosszú idő után sikerült teherbe esnem és most aggódom a gyermekem egészségéért. A barátnőm egy vérvételes tesztet javasolt. Így találtam rá a Panorama™ tesztre az interneten. Ez egy új teszt? – Nem hallottam még róla.


PentaCore Labor: Hadd gratuláljunk a terhességéhez! Csodálatos időszak vár most Önre!
Igen, a Panorama™ teszt egy újgenerációs non-invazív terhesség alatti teszt. Három hónapja vezettük be Magyarországon, ezért valóban újnak számít.


L.A.: Miben másabb ez, mint például a PrenaTest? (a barátnőm ilyen tesztet csináltatott tavaly).


P.: A Panorama™ teszt alapjaiban más, mint az összes többi, Magyarországon elérhető NIPT (non-invazív prenatális teszt). A technológiai újításnak köszönhetően kristály tisztán el tudja különíteni a vizsgálat a magzati és az anyai genetikai állományt, így sokkal pontosabb eredményt tud adni a többi tesztnél.


L.A.: Úgy tudom, a többi teszt is nagyon pontos. A Panorama™ teszt ezek szerint még pontosabb?


P: Igen, ez így van. A Panorama™ teszt minden érzékenységi mutatója meghaladja a többi teszt mutatóját. Csak egy adatot hadd említsek: a magzat nemének a meghatározása eddig hiba nélkül történt, azaz 100%-os pontosságú.


L.A.: Ez is egy sima vérvétel? Mikor ajánlott elvégeztetni?


P.: Igen, egyszerű vérvétel két kémcsőbe. A 9. betöltött terhességi héttől javasoljuk a teszt elvégzését a 20. terhességi hétig. Az eredmény nagyon gyorsan, 7-10 nap alatt elkészül, és mi nem számítunk fel ezért plusz költséget sem.


L.A.: Ez jól hangzik. Vannak itt is különböző csomagok? Mi mindent vizsgál a teszt?


P.: Bizony, hogy jól hangzik, és ez még csak a kezdet. Két különböző árú és tartalmú csomagunk van. Az alapcsomag nagyon sok minden tartalmaz. Magában foglalja a Patau-, Edwards- és a Down-szindróma szűrését, a nemi kromoszómák számbéli eltéréseinek a vizsgálatát, igény szerint pedig a magzat nemét is meg tudjuk határozni. Lehetőség van továbbá apai mintavételre, növelve ezzel a teszt pontosságát. Biztosítunk genetikai tanácsadást a teszt előtt és az eredmény közlésekor, a magyar törvényeknek megfelelően. Ráadásul, amennyiben véletlenül magas rizikójú eredményt mutatna a teszt, mi nem engedjük el az kismama kezét, hanem vállaljuk, hogy a további invazív vizsgálat megszervezését, elvégzését és a vele járó költségeket is. Ezen felül elérhető nálunk egy mikrodeléciók vizsgálatát tartalmazó csomag is. Ez a csomag öt kromoszómális apró törés által okozott betegség szűrését foglalja magában.


L.A.: Hűha. Ezt még megjegyezni is sok. Milyen genetikai tanácsadást említett? A többi teszt esetében nem olvastam ilyenről.


P.: Laborunkban biztosítjuk a lehetőséget a mintavételt megelőző és a lelet átadásakor történő genetikai tanácsadás igénybevételére. Ezt a konzultációt a klinikai genetikus szakorvosaink, Prof. Dr. Fekete György és Dr. Klujber Valéria végzik. Fontos számunkra, hogy a várandós megértse, hogy mit jelent egy magas vagy alacsony rizikójú eredmény.


L.A.: Ez valóban fontos, én sem értem laikusként sokszor, amikor az orvosom gyorsan elhadarja az eredményt, vagy a kezembe nyomja a papírt. Milyen beavatkozást említett az előbb?


P.: Amennyiben a teszt eredménye magas rizikót mutat, szükséges az eredmény megerősítése. Ez magzatvíz mintavétellel történik, amikor a hason keresztül egy tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Ettől gyakran félnek az édesanyák, és a megszervezése is napokat, akár heteket vehet igénybe, és sokszor még fizetni is kell a vizsgálatért. Mi azonban biztosítjuk, hogy két napon belül egy magánklinikán megszervezzük és lebonyolítjuk a mintavételt nagy tekintélyű szakemberek segítségével. Így nem csak időt és pénzt, de felesleges feszültséget és szorongást is megspórolunk az édesanyának.


L.A.: Valóban nagyon sok mindent magában foglal ez a vizsgálat, és az ára is kedvező a többi vizsgálattal összehasonlítva. A teszt pontosságáról nem is beszélve. Hogyan lehet Önöknél fizetni?


P.: Törekedtünk arra, hogy a legegyszerűbb legyen a fizetés. Lehet csekken keresztül fizetni, banki átutalással és befizetéssel is. A vizsgálat díja nálunk egészségpénztári számlára is teljes egészében elszámolható.


L.A.: Őszintén megmondom, hogy ennyire jó ajánlatot nem kaptam a még. Fontos számomra, hogy biztonságban érezzem magam, és úgy gondolom, ezt leginkább az Önök által nyújtott szolgáltatás kapcsán éreztem. Nagyon kedvesek voltak a laboratórium dolgozói is. Hol tudok időpontot kérni?


P.: Őszintén örülök, hogy bizalmat érez a laborunk iránt. Köszönjük, hogy a mi vizsgálatunkat választotta. Időpont egyeztetésért a laborunk ingyenesen hívható számát kellene tárcsáznia. További szép napot, jó egészséget, és boldog babavárást kívánok!

Címkék: teszt, PentaCore

Hozzászólások

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

Zsírosodás, striák, pigmentáció az arcon - ezek a leggyakoribb panaszok.

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Segítünk értelmezni a leggyakoribb rövidítéseket!

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

A lövöldözés egyetlen igazi áldozata a magzat volt!

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása.

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Nem kell megijedni!

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.