Ne kettő helyett, inkább kettőtökért egyél!

Léna | 2019.02.11

A kismamáknak várandósság idején különös figyelmet kell fordítaniuk a testükre, hiszen abban egy új élet is fejlődik. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a helyes életmód, amibe a kíméletes testmozgás is beletartozik, elengedhetetlen a mamák és a babák egészsége szempontjából. Sőt már a gyermekvállalás tervezésénél figyelni kell a túlsúlyra, mert az komoly problémákhoz vezethet a terhesség alatt is. A jelentős túlsúly nehezítheti a teherbeesést, megnöveli a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, szülés után késlelteti az alak visszanyerését és a kisbabáknál is okozhat túlsúlyt, valamint ebből adódó egészségügyi kockázatokat.

Mennyit hízhat a kismama?

A terhesség alatt felkúszó kilók természetesen függnek az egyéni adottságoktól. Általánosságban azonban elmondható, hogy 11,5 és 16 kilogramm súlygyarapodás tekinthető normálisnak a várandósság alatt.  Ebben benne van a megduzzadt mellek fél és egy kiló közé tehető súlytöbblete, a kisbaba súlya, a méhlepény és a magzatvíz tömege. A vér, a fehérje- és zsírraktározás, továbbá az egyéb testnedvek megnövekedett térfogata 6-8 kg többletet eredményeznek a terhesség idején.  Káros és kockázatos tévhit, hogy a kismamának „kettő helyett” kell ennie. A második és harmadik trimeszterben napi 200-300 kcal energiatöbblet éppen elegendő a magzat megfelelő gyarapodásához és fejlődéséhez.

Kiegyensúlyozott táplálkozás, könnyű testmozgás

Az energiaegyensúly szempontjából minden bevitt és elégetett kalória számít. A kismamáknak is figyelniük kell erre, hogy a várandósság alatt elkerüljék a túlzott súlygyarapodást. Ráadásul a hormonális változások miatt jellemző erre az időszakra a kívánósság, különösen az édességek iránti vágy fokozódása. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és élelmiszerek biztonságosan segíthetnek abban, hogy a terhes nők be tudják tartani a kiegyensúlyozott étrendet és a számukra ajánlott energiabevitelt.

Ne kettő helyett, hanem kettőtökért egyél!

Megelőzhető a túlzott kalóriabevitel, ha a gyermekvállalás előtt álló nők szakembertől kérnek táplálkozási tanácsot. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásnak is fontos szerepe van a terhesség alatt. Természetesen az állapotnak és terhelhetőségnek megfelelő mozgásformákat kell ilyenkor választani.

Amikor már valaki másra is figyelsz!

 A kisbaba világra jötte után az egyik legfontosabb feladat a táplálása. Hároméves korig ez általában anyatejjel, esetleg tápszerrel és fokozatosan bevezetett egyéb táplálékokkal, bébiételekkel történik. Hároméves kor után szükség esetén már kaphatnak a kicsik alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszereket is, ügyelve arra, hogy a fejlődésükhöz szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz hozzájussanak. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása a Megengedett napi beviteli érték (az ún. ADI) betartása mellett gyerekeknél is bizonyítottan biztonságos. Az étrendbe való alkalmankénti beiktatásukkal, a táplálkozás változatosságával, az adagok helyes mértékével és a rendszeres testmozgással, jó eséllyel visszaszorítható a napjainkban egyre súlyosabb problémaként jelentkező gyermekkori elhízás.

Címkék:

Hozzászólások

Mit csinálunk másképp a második várandósság idején? Szinte mindent!

Mit csinálunk másképp a második várandósság idején? Szinte mindent!

Ez főleg a tapasztalt miatt van így, de közrejátszik a különbségben az is, hogy közben egy kisgyerekről is gondoskodnunk kell, és sokkal kevesebb időnk marad arra, hogy „megéljük a várandóságot”.

Ha jön a baba menni kell a cicának?

Ha jön a baba menni kell a cicának?

Rengeteg kérdés és tévhit kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy a várandós anyukáknak távol kell-e tartaniuk magukat a macskáktól.

Mennyi vasra van szüksége egy nőnek, és miből érdemes fedeznie?

Mennyi vasra van szüksége egy nőnek, és miből érdemes fedeznie?

A vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súlyú újszülött világrahozatalának kockázatát!

Öltözködési tippek várandós anyukáknak

Öltözködési tippek várandós anyukáknak

A farmer alapdarab! A nadrág, ing, dzseki remekül kombinálható.

Vérzés terhesség alatt  - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés.

Miért jó a harminc felett szülni?

Miért jó a harminc felett szülni?

Biológiailag már nem a legideálisabb életkor a szüléshez, mégis sokan a harmincas éveiket tartják a legboldogabb időszaknak a gyermekszülés szempontjából.

A várandós anyukák 4 legnagyobb félelme

A várandós anyukák 4 legnagyobb félelme

A babavárás örömei mellett egy csomó aggódás is jut az anyukáknak. A leggyakoribbakat szedtük össze.

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Az ausztrál kutatás szerint befolyással lehet a gyermek arcának formájára, ha terhesség alatt alkoholt fogyaszt az anyuka. Megváltozhat tőle a baba szemformája, orra és szája, amelyek máshogy fejlődnének, ha nem érné a babát az alkohol hatása.

Túlzásba lehet-e vinni az UH-vizsgálatokat?

Túlzásba lehet-e vinni az UH-vizsgálatokat?

Három kötelező, de vannak, akik minden vizsgálatnál szeretnék ultrahanggal is megnézni a picit. Árthat ez a babának?

Hat különbség az első és a második terhesség között

Hat különbség az első és a második terhesség között

Ha átélted már, akkor megerősítheted: tényleg így van!