Miért jó a harminc felett szülni?

Léna | 2019.02.06
Biológiailag már nem a legideálisabb életkor a szüléshez, mégis sokan a harmincas éveiket tartják a legboldogabb időszaknak a gyermekszülés szempontjából. Ennek oka egyszerű: egy nőnek ekkorra már a munka terén is van egy bizonyos rutinja, ledolgozott jó pár évet, bizonyított magának, és valószínűleg már a párkapcsolatban is biztosabb.
 
Ha a nő és párja már néhány éve egy párt alkotnak, sok időt töltöttek kettesben, számos helyre elutazhattak, kiélvezhették a közös programokat, ezért sokkal inkább elérkezettnek látják az időt arra, hogy családot alapítsanak, mint sok esetben egy húszas éveiben járó nő és férfi.
Ezek a jó hírek – a rossz azonban kétségtelenül az, hogy egy 30-as éveiben járó nőnek csökken a termékenysége, némileg nehezebbé válik a teherbe esés, ezért is javasolják az orvosok, hogy ne várjon túl sokat a gyermekvállalással, aki teheti. Különösen, ha nem csak egy gyermeket szeretne. A terhesség persze mindegyik életkorban tartogathat komplikációkat, váratlan eseményeket.
Nemcsak arról van szó, hogy az anyaság felelősséggel jár, és egy 30-as nő már sokkal érettebben gondolkodik. Egy 30-as nőnek és párjának már biztosabb anyagi háttere van, mint a húszas éveikben járóknak, akik éppen csak kikerültek egy tanintézményből. Hiszen sokkal több idejük volt a tanulás után a munkára koncentrálni, fejleszteni magukat, karriert építeni, akár több munkahelyen is kipróbálni magukat az évek során.
  

Miért jó a harmincas éveidben szülni?

Ami a gondolkodást illeti, még rugalmasak: nem vélik úgy, hogy jobb egy ígéretes munkát választani, mint belevágni a gyermekvállalásba, és hiszik, hogy a szülés után meg tudják oldani a munkát és a babázást is. Egy 40-es nő esetében már fogas kérdés, mennyire mehet a babavállalás a karrier rovására, ha ebben az életkorban szakítja meg teherbe eséssel a karrierjét.
Javasolható a kismamáknak, hogy amíg otthon vannak a gyermekkel, próbáljanak tanulni, és továbbra is figyelemmel kísérni a szakmájukban történő dolgokat, követni az újdonságokat, tartsák a kapcsolatot a munkatársakkal, ha tehetik, vegyenek részt szakmai továbbképzésen, konferenciákon. Mert ha nem esnek ki annyira a közegből és a munkából, sokkal könnyebb a visszatérés.
Szerencsére van bennük kitartás és rugalmasság, általában megvannak a képességeik ahhoz, hogy ismét belejöjjenek a munkába. Harmincon túl már jobban tisztában vannak azzal is: mi az, amihez igazán értenek, mit szeretnek igazán csinálni.
Nemcsak a karrier terén tettek már le valamit az asztalra a harmincas hölgyek: még mindig remekül néznek ki és jól érzik magukat a bőrükben, van energiájuk lépést tartani a gyermekükkel. Jóval nyugodtabbak, mint egy húszas éveiben járó szülő, kevésbé türelmetlenek, több mókázásra kaphatók, és kevésbé fáradtak, mint egy 40-es éveiben járó anya.
  

Ami probléma lehet

Annak az esélye, hogy a 30-as éveiben járó nőnek sikerüljön a teherbe esés, nem olyan jelentősen kisebb, mint egy huszonévesnél. A Down-kóros gyermek születésének kockázata sem annyival nagyobb – 35 éves kor felett azonban a rizikó gyorsabban emelkedik. A 35. életév tehát az, melytől kezdve mind a Down-szindróma, mind pedig az egyéb genetikai rendellenességek, kromoszóma elváltozások kockázata nő.
A vetélés esélye lassan, de egyenletesen növekszik, ahogyan a terhesség alatti komplikációké is. Az orvosok mindig arra biztatják a harmincöt év körüli hölgyeket, hogy gondoljanak bele a második gyermekbe – hiszen ő valószínűleg 38-39 éves korukban fog megszületni, és ilyenkor már a korábban bevált orvosi segítség, gyógyszeres kezelés is kevésbé hatékony a teherbe eséshez.
A mesterséges megtermékenyítési technikák sem bizonyulnak már olyan eredményesnek. Annak az esélye, hogy a különféle technikák segítenek, már csak 50 százalék.
Szakértők szerint a 35 éven felüli nőknek csupán 66 százalékánál sikerül egy éven belül a teherbe esés, azoknak a negyveneseknek pedig, akik először szülnének, erre csak kicsit több, mint 40 százalék az esélye.
A 35 feletti terhességek nagy részét automatikusan a veszélyeztetett terhességek közé sorolják, a kockázatok miatt. 35 éves kor felett emelkedik a császármetszés szükségessége is. A szakértők szerint ugyanakkor a 35 év körüli édesanyák nagy részének nem származik túl sok problémája abból, hogy ennyi idősen szült. A komolyabb problémák inkább a 38. életévnél kezdődnek.
A 35 és 39 év közötti kismamáknak ugyanakkor arra is nagyobb az esélyük, hogy ikreik szülessenek, még különösebb orvosi segítség nélkül is.
Címkék:

Hozzászólások

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Valkó Eszter hamarosan anyuka lesz. Elmesélte, milyen hosszú út vezetett odáig, hogy gyereke legyen.

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

Persze, hogy mindenki a legrosszabbra gondol, ha görcsöl és bekeményedik a hasa...

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos.

Kisbabája született egy négy hónapja agyhalott nőnek

Kisbabája született egy négy hónapja agyhalott nőnek

A kisfiú 1,7 kilogrammal jött a világra.

Ezért tart 9 hónapig a terhesség!

Ezért tart 9 hónapig a terhesség!

Minél szerteágazóbb a lepény annál rövidebb a terhesség.

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

A szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető.

Egyszerre vár babát 9 ápolónő ugyanazon a kórházi osztályon - Kitalálod melyiken?

Egyszerre vár babát 9 ápolónő ugyanazon a kórházi osztályon - Kitalálod melyiken?

Igen, a szülészeten!

Ha várandósan dolgozni szeretnél, ezeket gondold át

Ha várandósan dolgozni szeretnél, ezeket gondold át

Pozitív lett a terhességi teszt, de úgy gondolod, szeretnél dolgozni? Erre készülj.

A babák már az anyaméhben álmodnak

A babák már az anyaméhben álmodnak

Az anyaméhben még minden nyugalmas: a magzat alszik, és közben szép csöndben cseperedik. De mikor kezd el álmodni? Ennek a kérdésnek jártak utána német kutatók – juhembriók segítségével.